Молдова в момента не е изправена пред "непосредствена военна опасност", но е обект на "хибридна война, породена от Русия", която има за цел да свали правителството ѝ. Това заяви министърът на отбраната на страната Анатолий Носатий, цитиран от "Франс прес".

Проевропейската Молдова многократно е обвинявала Москва в заговор за насилствено сваляне на нейното правителство чрез саботьори, прикрити като протестиращи срещу управляващите. Самата Русия отрича тези обвинения.

"Понастоящем няма непосредствена военна опасност за Молдова, но има други видове рискове, които засягат сигурността на страната - хибридна война", отбеляза Носатий.

Той направи изявлението си след избухналите антиправителствени демонстрации през уикенда - последните от поредица от подобни протести в малката бивша съветска република.

Като генерира "дезинформация и напрежение в нашето общество", Русия се опитва да "промени политическия ред, да дестабилизира и свали държавната власт", заяви 50-годишният министър.

"Най-голямото предизвикателство в момента са поредица от провокации, които Руската федерация се опитва да използва, за да дестабилизира ситуацията", продължи той.

Вчера молдовската полиция съобщи, че е арестувала членове на мрежа, за която се подозира, че е организирана от Москва за дестабилизация на страната.

Молдова изгони двама чужденци заподозрени в организиране на въстание

Молдова изгони двама чужденци заподозрени в организиране на въстание

Не съобщава тяхната националност

Властите съобщиха, че са действали, след като са "получили информация за организирането от руските специални служби на дестабилизиращи действия на наша територия чрез демонстрации".

В петък Белият дом обвини Русия, че се стреми да дестабилизира Молдова, за да установи там проруско правителство.

Икономическите аспекти също изиграха важна роля в хибридната война, която Носатий твърди, че води Русия.

Месеци наред правителството в Кишинев обвинява Москва в "енергиен шантаж", който доведе до намаляване наполовина на доставките на руски газ за Молдова.

Носатий изрази съжаление за многократното нахлуване на ракети, насочени към Украйна, във въздушното пространство на страната - нарушение, което според него е утежнено от неспособността на Молдова "напълно да защити" небето си.

Националната армия от 6500 военнослужещи е оборудвана с предимно остаряло оборудване от съветско време. По думи на министъра е необходим задълбочен преглед, който ще изисква "време и финансиране".

Сухопътните сили на Молдова разполагат с всички видове оръжия, включително противовъздушна отбрана, но това е старо оборудване, което не е модернизирано и това пречи на силите ни да действат в пълна готовност, обясни той.

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ са съгласни, че няма непосредствена военна заплаха от Русия, но споделят загриженост

Запитан за проруския сепаратистки регион на Молдова - Приднестровието, където Москва поддържа около 1500 войници и голям запас от боеприпаси, Носатий повтори искането си регионът да бъде демилитаризиран.

"Постоянно сме настоявали за безусловно изтегляне на руските сили, незаконно разположени на територията на Молдова, включително премахването на склада за боеприпаси в Кобасна".

Приднестровието се отдели от Молдова през 1990 г. след кратка война в резултат на разпадането на Съветския съюз. Конфликтът е замразен от 1992 г. и отцепилият се регион не е международно признат.

Ситуацията там е стабилна и под контрол, въпреки неотдавнашните коментари от Москва и местните власти, които твърдят друго, увери Носатий.

Миналата седмица проруските власти в Приднестровието обвиниха Киев, че се опитва да убие техния лидер Вадим Красноселски. Това засили опасенията, че войната в Украйна може да се прехвърли в Молдова.

Молдова дразни Русия с декларация срещу войната в Украйна

Молдова дразни Русия с декларация срещу войната в Украйна

Документът беше приет от парламента с минимално мнозинство

Носатий призова Европа да "остане единна и решителна в своята безусловна подкрепа за Украйна".

Като подкрепя Украйна с "всичко, от което се нуждае за победа", Европа насърчава "мира и сигурността във всички европейски страни, включително Молдова", подчерта той.

"Последните изявления на Европейския съюз и нашите стратегически партньори показват още веднъж, че Молдова няма да е сама - сега или в бъдеще, пред опасностите и заплахите, включително военни", заяви министърът.