Високопоставен официален представител на Китай отправи рядка критика към американската и западната демокрация по време на пресконференция, информира Си Ен Би Си.

Вчера китайският президент Си Цзинпин се присъедини към Мао Цзедун и Дън Сяопин и стана третият ръководител на страната, който направлява приемането на "историческа резолюция" в края на следен с интерес форум на Китайската комунистическа партия (ККП), шестия пленум на Централния комитет (ЦК) на партията.

Историческа резолюция нареди Си Дзинпин до Мао и го циментира на власт

Историческа резолюция нареди Си Дзинпин до Мао и го циментира на власт

Това е едва трети подобен документ в историята на ККП

Мао ръководеше Китай в продължение на десетилетия след основаването на Китайската комунистическа партия преди век. Дън оглави мащабни икономически реформи преди четири десетилетия, които намалиха ролята на държавата в икономиката и позволиха на чуждестранни фирми да влязат в Китай.

Китайски официални лица на пресконференцията днес подчертаха как страната сега щяла да следва Си и неговата визия за силна система, доминирана от ККП.

И в продължение на повече от пет минути Цзян Цзинкуа, директор на отдела за политически изследвания на ЦК на партията, критикува САЩ и западните страни, че се опитвали да наложат идеята си за демокрация на Китай.

"Демокрацията не е изключителен патент на западните страни, а още по-малко трябва да бъде дефинирана или диктувана от западните страни", настоя Цзян на мандарин според официален превод.

Комунистическата партия в Китай циментира "исторически" властта на Си Цзинпин

Комунистическата партия в Китай циментира "исторически" властта на Си Цзинпин

Едва третият подобен случай след Мао Цзедун и Дън Сяопин

"Електоралната демокрация на западните страни всъщност е демокрация, управлявана от капитала, а те са игра на богатите, а не истинска демокрация", изтъкна още той.

Въпреки че китайски чуждестранни дипломати и пропагандни оръжия са отправяли подобни критики в миналото, коментарите на Цзян се откроиха заради политическия контекст на пресконференцията и конкретното им споменаване на САЩ.

Планът на САЩ за провеждане на "Среща за демокрацията" през декември е "опит за съживяване на западната демокрация", отбеляза Цзян и допълни: "Да се ​​свика такава среща на високо равнище на фона на множество проблеми в западната демокрация,... намерението не е нищо друго освен удряне на други страни и разделянето на света."

Той също така посочи социологически проучвания, които показват масови притеснения в САЩ относно американската демокрация, в сравнение с преобладаващото доверие на китайците в собственото им правителство.

Изследване на американската социологическа агенция Pew, публикувано на 1 ноември, установи, че 72% от американците посочват, че американската демокрация е била добър пример, който другите да следват, но напоследък не е била такава. Проучване, ръководено от професора от Университета Йорк Кари Ву пък установи удовлетвореност на местното население от начина, по който китайското правителство се справи с пандемията от коронавирус.