Ръководителите на Комунистическата партия в Китай започнаха четиридневни обсъждания, които трябва да доведат до, както е известна, "историческа" резолюция, документ, предназначен да укрепи властта на президента Си Цзинпин и да му разчисти пътя да претендира за трети мандат, информира ДПА.

Въпреки че заседанието на централния комитет на партията може да изглежда бюрократично на пръв поглед, подобни резолюции се изготвят само в моменти, когато партията е на път да поведе страната към драматична промяна.

Това би била едва третата подобна резолюция в съвременната китайска история. Ако тя бъде приета, това вероятно ще разчисти пътя за Си да стане едва вторият ръководител в историята, който се радва на трети мандат.

Обявиха Си Цзинпин за най-могъщия китайски вожд от времето на Мао Цзедун

Обявиха Си Цзинпин за най-могъщия китайски вожд от времето на Мао Цзедун

Си Цзинпин постоянно затяга хватката си върху властта

Партията твърди, че настоящата резолюция има за цел да обобщи "великите постижения и историческия опит на партията".

Тя също така ще очертае ясни различия между Си и авторите на последните две резолюции. Докато Мао Цзедун помогна на страната да се издигне, а реформите на Дън Сяопин помогнаха на страната да забогатее, Си се фокусира върху това да направи страната по-могъща от всякога.

Тези резолюции са почти като Свещен граал за членове на партията, които определят широки политики и като цяло отбелязват раздяла с миналото или повратна точка в историята.

Мао използва своята през 1945 г., четири години след основаването на съвременен Китай, за да укрепи позицията си и да отстрани опонентите си, като засвидетелства, че само революционерите следвали "правилните политически линии".

След смъртта на Мао, резолюцията на Дън от 1981 г. задава нов тон за страната, като маркира ясно скъсване с икономическата програма на Мао за Големия скок и неговата Културна революция, която търсеше партийна чистота. И двете събития предизвикаха значителни смущения в китайското общество, оставяйки икономиката в разруха и голяма част от населението беше потиснато или остракирано.

Само социализмът можел да спаси Китай

Само социализмът можел да спаси Китай

Това обяви силният човек в страната Си Цзинпин

Резолюцията на Дън критикува неговия предшественик, но също така призова за почитането му и му даде достатъчно власт да преосмисли външната и икономическа политика на Китай, като приложи значителни икономически реформи и отвори Китай към света.

Така новата историческа резолюция ще направи "Мисълта на Си Цзинпин" официална част от националната политика и ще издигне Си до същото ниво като двама от най-влиятелните ръководители на страната в миналото.

Приемането ѝ би означавало, че още от философиите на Си ще бъдат използвани за партийна индоктринация и за изопачаване на начина, по който се преподава историята на Китай.

Не е ясно дали резолюцията ще бъде публикувана веднага след приемането ѝ, което се очаква да стане в четвъртък, или може да отнеме няколко дни.

Ако резолюцията бъде приета, това би направило много вероятно Си да стане първият ръководител след Мао, който има трети мандат.

Партийните ръководители вече промениха конституцията през 2018 г., за да позволят възможността за повече от два мандата за китайски президент, като може би дори направиха доживотното му бетониране на поста. Си укрепи позицията си, така че той е толкова влиятелен като Мао или Дън, които успяха да останат на ключови позиции и да дърпат конците на властта до смъртта си.

Преди заседанието на партията тази седмица партийната пропаганда възхваляваше Си.

Официалната информационна агенция "Синхуа" нарече 68-годишния президент "човек на решителността и действието, човек с дълбоки мисли и чувства, човек, който е наследил завети и се осмелява да прави иновации, и човек, който има перспективна визия и е ангажиран да работи неуморно".