Китайската комунистическа партия реши да затвърди идеологическата доктрина на Си Цзинпин в устава си, издигайки го до същото равнище като основателя на китайската комунистическа държава Мао Цзедун.

Си Цзинпин постоянно затяга хватката си върху властта, откакто стана президент през 2012 г.

Единодушното гласуване за вписването на "Доктрината на Си Цзинпин" в устава се състоя в края на конгреса на Комунистическата партия в Пекин. Повече от 2000 делегати заседават при закрити врата в най-важния политически форум в Китай.

Конгресът започна през миналата седмица с 3-часова реч на Си, където той за първи път представи своята философия, наречена "социализъм с китайски характеристики в нова епоха".

Нова ера за китайския социализъм обяви Си Дзинпин на XIX Конгрес

Нова ера за китайския социализъм обяви Си Дзинпин на XIX Конгрес

При откриването на XIX-ия Национален Конгрес на Комунистическата партия на Китай

Висшите властници и държавните медии след това започнаха да повтарят постоянно тази идеология, наречена "Доктрината на Си Цзинпин", което е знак, че Си Цзинпин е циментирал влиянието си в партията.

БиБиСи отбелязва, че канонизирането на "Доктрината на Си Цзинпин" в партийния устав означава, че съперници за властта не могат да се противопоставят на силния човек в Китай без да застрашат управлението на Комунистическата партия.

Предишни лидери на Китайската комунистическа партия въведоха своите идеологии в устава или мисленето на партията, но никой освен Мао Цзедун не е описвал своята философия като "доктрина", която е на върха на идеологическата йерархия.

Само Мао и Дън Сяопин прикрепиха имената си към своите идеологии.