Всички чуждестранни студенти ще трябва да напуснат Китай по време на Олимпиадата.

Това е част от масирана кампания за ограничаване издаването на визи на чужденци в навечерието на игрите в Пекин, предаде Money.bg като се позова на Handelsblatt.

Десетките хиляди чуждестранни студенти не могат да останат в Китай по време на Олимпийските игри. Те трябва да отпътуват през юли и август, потвърдиха университети и дипломати в Пекин.

Ограничението важи и за студентите, които ще продължат да учат в страната и през следващия семестър. Есенният семестър започва в началото на септември. Параолимпийските игри са от 6 до 17 септември.

През лятото няма да се провеждат и традиционните краткосрочни летни курсове.

Предполага се, че проблеми с престоя ще има и за чуждестранните учени в Китай през това лято.

По данни на китайското министерство на образованието, през 2007 г. 190 000 чуждестранни студенти са учили в Китай.

В момента от Хонконг не се издават визи на чужденците, които не работят постоянно в Хонконг. Бизнесмените и туристите могат да получат китайска виза само в родните си страни от китайските посолства. Досега за един ден Хонконг издаваше визи за Китай.

Китайското Външно министерство заявява, че визовият режим на Китай остава „изключително удобен" и не се посочват причините за ограниченията.
Затегнатият режим е въведен заради заплахата от международен тероризъм по време на Олимпийските игри, съобщава ДПА.

Президента на търговската камара на ЕС в Китай, Йорг Вутке нарече ограниченията „наистина ядосващи". По думите му новите предписания са неясни и публикувани не навреме. „Отново никаква прозрачност", коментира Вутке.

Европейската търговска камара в Хонконг също е изразила недоволство от „много негативните ефекти върху стопанската дейност", до които ще доведе затягането на визовия режим от страна на Китай. Хонконгските туристически бюра от почти две седмици съобщават, че в Китай вече не се издават визи за многократно влизане в страната.

Ограниченията касаят на първо място фирми със седалище Хонконг и производство в Кантон. Мениджърите на европейските предприятия с главна квартира Хонконг вече не могат да пътуват колкото често желаят, за да надзирават проектите си или да водят преговори. За всяко пътуване трябва да се издава виза със срок четири дни.

Засегнати са и мениджърите, които работят в Китай и досега на всеки шест месеца получаваха работна виза, издавана в Хонконг.