Китай и Филипините си размениха обвинения за сблъсък в спорни води на Южнокитайско море, след като китайски плавателни съдове блокираха филипински лодки, снабдяващи силите там в неделя, предава "Ройтерс".

Двете страни имаха многобройни сблъсъци в райони на Южнокитайско море през последните месеци, особено оспорваната Втора Томасова плитчина, част от островите Спратли.

Филипините изпращат доставки на войски, разположени на ръждясал транспортен кораб от ерата на Втората световна война, използван като аванпост на плитчината, което кара бреговата охрана на Китай многократно да разполага кораби, за да блокира мисиите за снабдяване.

При инцидента в неделя сутринта бреговата охрана на Китай каза, че е имало "лек сблъсък" между един от нейните кораби и филипинската лодка, докато бреговата охрана "законно" е блокирала лодката да транспортира "незаконни строителни материали" до военния кораб.

Манила отговори, като осъди "в най-силна степен" "опасните маневри" на китайския кораб.

"Опасните, безотговорни и незаконни действия" на Китай са "в нарушение на суверенитета, суверенните права и юрисдикцията на Филипините", се казва в изявление на оперативната група на Манила за Западно Филипинско море.

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително части от изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Индонезия. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че исковете на Китай нямат правно основание.

Филипините отричат китайската брегова охрана да е прогонила техен военноморски кораб

Филипините отричат китайската брегова охрана да е прогонила техен военноморски кораб

Военният началник на Филипините определи изявлението на Китай като "пропаганда"