Военният началник на Филипините Ромео Браунър отхвърли изявление на бреговата охрана на Китай, в което се казва, че е прогонила филипински военноморски кораб от околността на спорна плитчина в Южнокитайско море. Той определи изявлението като "пропаганда", съобщава "Ройтерс".

"Китайската брегова охрана беше там и отправи предизвикателство. Но корабът на военноморските сили продължи по курса си и не беше изгонен. Той изпълняваше мисията си: морски патрул", каза Браунър пред репортери. "Нашата позиция остава, че това е китайска пропаганда."

Бреговата охрана на Китай заяви по-рано, че е предприела "необходимите мерки", за да прогони канонерката от плитчината Скарбъроу, след като плавателният съд е пренебрегнал многократните ѝ предупреждения. Говорителят на бреговата охрана Ган Ю прецени, че действието е било сериозно нарушение на международното право.

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона

Ден по-рано Китай предупреди Филипините да не извършват по-нататъшни "провокации" в Южнокитайско море и подчерта, че подобни действия са нарушили китайския териториален суверенитет, както и че противоречат на международното право и са нарушили регионалния мир и стабилност.

Пличината Скарбъроу е една от най-оспорваните морски региони на Азия и огнище на спорове за суверенитет и права за риболов.

Районът се намира в изключителната икономическа зона на Филипините, но Китай твърди, че има "безспорен суверенитет" над това, което нарича остров Хуанян, и прилежащите му води. Пекин контролира плитчината повече от десетилетие след противопоставянето на Филипините през 2012 г.

Миналия месец филипинската брегова охрана съобщи, че е отрязала 300-метрова плаваща бариера, инсталирана от Китай, която блокира достъпа до плитчината.

Връзките между Филипините и Китай се влошиха, откакто филипинският президент Фердинанд Маркос встъпи в длъжност миналата година. Маркос задълбочи връзките си с Вашингтон, позволявайки достъп до допълнителни бази, включително военни съоръжения в северните райони близо до Тайван.

Австралия, САЩ и Филипините провеждат голямо военно учение в Южнокитайско море

Австралия, САЩ и Филипините провеждат голямо военно учение в Южнокитайско море

Това е едно от най-големите такива между Австралия и Филипините.