Австралийски и филипински военни сили, проведоха голямо военно учение с американските морски пехотинци в петък на северозападното филипинско крайбрежие срещу оспорваното Южнокитайско море, съобщава "Асошиейтед прес".

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши и гостуващият австралийски министър на отбраната Ричард Марлс наблюдаваха учението, в което военните се упражняваха да превземат остров, завзет от враждебни сили. То включва симулиран десант на плажа, атака и вмъкването на сили с хеликоптери във филипинска военноморска база. В него са участвали 1200 австралийци, 560 филипинци и 120 американски морски пехотинци, което го прави едно от най-големите такива между Австралия и Филипините.

В понеделник австралийските, филипинските и американските сили проведоха маневри за въздушно нападение в град Ризал в западната провинция Палаван, който също има изглед към Южнокитайско море.

Филипините обвиниха Китай в блокада и обстрел на военен кораб

Филипините обвиниха Китай в блокада и обстрел на военен кораб

Кораб на китайската брегова охрана обстрелва с водни оръдия

Трите държави са сред най-гласните критици на действията на Китай в спорните води. Филипинските военни обаче обясниха, че Пекин не е предвидената цел на бойните учения.

"Това е важна част от това как се подготвяме за всяка възможна ситуация, като имаме предвид, че е имало толкова много събития, които свидетелстват за нестабилността на региона", каза Маркос на пресконференция след тренировките.

Марлс изтъкна на отделна пресконференция с филипинския си колега Гилберто Теодоро младши, че ученията са насочени към насърчаване на върховенството на закона и мира в региона.

"Посланието, което искаме да предадем на региона и на света с този вид учение е, че държавите ни са ангажирани с глобалния ред, основан на правила", обясни Марлс. "Ние сме ангажирани с идеята за свят, в който споровете се решават въз основа на международното право."

Марлс и Теодоро обявиха, че ще продължат плановете си за съвместни патрули в Южнокитайско море. Според австралийският началник на отбраната те може да стартират скоро.

Спорът между Китай и Филипините се разгорещява

Спорът между Китай и Филипините се разгорещява

Китай повтори призива си към Филипините да изтеглят заседнал кораб

Двамата потвърдиха подкрепата си за решение от 2016 г. по морско право, което до голяма степен обезсили претенциите на Китай за почти цялото Южнокитайско море и потвърди контрола на Филипините там.

Китай обаче продължава да се противопоставя на решението.

Припомняме, че китайската брегова охрана използва водно оръдие на 5 август, за да се опита да блокира филипинското снабдяване при Втората Томасова плитчина, където са разположени филипинските войски.

Австралия и САЩ подкрепиха Филипините и изразиха силна загриженост относно действията на корабите на китайската брегова охрана. Вашингтон поднови предупреждението, че е длъжен да защитава Филипините, ако нейните сили, кораби и самолети попаднат под атака, включително в Южнокитайско море.

Китай предупреди САЩ да не се намесват в това, което според тях е чисто азиатски спор. Вашингтон заяви, че ще продължи да патрулира в спорните води, за да насърчава свободата на въздушното пространство и корабоплаването там.

Освен Китай и Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван имат припокриващи се териториални претенции за водния път.