Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е блокирала и обстреляла с водни оръдия филипински военен снабдителен кораб в Южнокитайско море.

Пекин често дразни своите съседи с агресивни морски действия и с по-дългосрочни дейности като изграждане на острови върху рифове и оборудването им с ракети и писти.

Кораб на китайската брегова охрана в събота блокира и обстрелва с водни оръдия наетата филипинска лодка на рутинна мисия за ротация на войски и снабдяване, "в безсмислено пренебрегване на безопасността на хората на борда и в нарушение на международното право", съобщиха въоръжените сили на Филипините.

"Опасните маневри" на китайската брегова охрана попречиха на втора лодка да разтовари доставките и да изпълни мисията, се казва още.

Китайското посолство в Манила не отговори веднага на искане за коментар за "Ройтерс".

Филипините призоваха бреговата охрана на Китай и Централната военна комисия да действат благоразумно и да бъдат отговорни в действията си, за да предотвратят инциденти, които биха застрашили живота на хората.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, твърдение, отхвърлено в международен план, докато Малайзия, Виетнам, Бруней, Тайван и Филипините имат различни претенции към определени области.

Постоянният арбитражен съд в Хага заключи през 2016 г., че претенциите на Пекин към Южнокитайско море са неоснователни. Китай твърди, че не приема никакви искове или действия, основани на решението.

Държавният департамент на САЩ заяви, че "повтарящите се заплахи на Китай за статуквото в Южнокитайско море пряко застрашават регионалния мир и стабилност" и че Вашингтон стои с филипинските си съюзници пред подобни "опасни действия".

Съединените щати потвърждават отново, че въоръжена атака срещу филипински обществени плавателни съдове, самолети и въоръжени сили - включително тези на бреговата им охрана в Южнокитайско море - би се позовала на ангажиментите на САЩ за взаимна отбрана съгласно член IV от Договора за взаимна отбрана на САЩ от 1951 г., се казва в изявление.