Китай подписа споразумения за сътрудничество с Нова Зеландия по време на посещение на министър-председателя Крис Хипкинс. Те са насочени към подобряване на пазарния достъп за Нова Зеландия, която отдавна поддържа помирителен подход към Китай, съобщава Ройтерс.

Фокусът на Хипкинс по време на едноседмичното му посещение беше увеличаването на износа на Нова Зеландия, въпреки някои предупреждения у дома за прекомерна зависимост от втората по големина икономика в света на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

Двете страни се споразумяха в съвместна декларация да засилят търговията и да разширят сътрудничеството в области като електронната търговия, зелената икономика и да създадат механизъм за диалог относно нови енергийни превозни средства.

Също така те се споразумяха за укрепване на сътрудничеството в областта на продоволствената сигурност и селското стопанство въз основа на неотдавнашни разговори в области, включително дипломация и отбрана.

Отношенията на Китай със САЩ бяха силно обтегнати през последните години, докато връзките с други западни страни като Австралия и Канада също бяха нестабилни на моменти. Нова Зеландия възприе помирителен подход към Китай и миналата година надгради пакта си за свободна търговия с азиатския гигант.

Китайският президент Си Дзинпин посочи, че Китай винаги е третирал Нова Зеландия като "приятел и партньор" и е готов да насърчава стабилно и устойчиво всеобхватно стратегическо партньорство.

Въпреки че поддържа положителни връзки с Китай, Нова Зеландия предизвиква загриженост относно въпроси като правата на човека и милитаризацията на Тихия океан, тъй като Китай разширява влиянието си там.

Китай и Бразилия задълбочават сътрудничеството си

Китай и Бразилия задълбочават сътрудничеството си

Китай е превърнал отношенията с Бразилия в дипломатически приоритет