Китай и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подчертаха готовността си да обменят опит в областта на отбраната и сигурността, с оглед подобряване на капацитета на военния персонал и институциите за сигурност в двете страни. Това предават от Reuters по информация на китайското външно министерство от днес.

Двете държави са изразили оптимизъм за тяхното сътрудничество и координация в областта на отбраната, военните и сигурността, увеличените посещения между двете армии, както и взаимното участие в обучения, изложби и официални дейности.

Това е било обявено в съвместна декларация, след като президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян е бил на двустранна среща с президента на Китай Си Дзинпин в Пекин в четвъртък.

По въпроса за енергетиката двете страни са се споразумели да проучат сътрудничеството по отношение на запасите от суров петрол, да насърчат и подкрепят китайските и емиратските предприятия да засилят координацията в областта на възобновяемата енергия, петрола, природния газ, нефтохимикалите, стратегическото съхранение на петрол, водорода и амоняка.

И двете страни също са насочени към проучване на съвместни проекти за ядрена енергия, включително изграждане на атомни електроцентрали и повече изследвания и разработки.

От Reuters припомнят, китайските въоръжени сили проведоха първите военновъздушни учения с ОАЕ в Китай миналия август, ход, който се възприема широко като опит на Пекин да увеличи влиянието си в Персийския залив, за да противодейства на САЩ. Китай също подписа сделка за износ на щурмови самолети за ОАЕ миналата година.

Китай иска отношения с арабските страни, които да бъдат модел за световния мир

Китай иска отношения с арабските страни, които да бъдат модел за световния мир

Пекин е готов да работи с арабските нации за разрешаване на проблемите с горещите точки