Китай и Русия предложиха Съветът за сигурност на ООН да премахне санкции на Северна Корея да изнася статуи, морски дарове и текстил, според проект на резолюция, видян от "Ройтерс", ход, който Русия заяви, че има за цел да насърчи преговорите между Вашингтон и Пхенян.

Проектът също така призова за премахване на забрана за севернокорейците, които работят в чужбина, и прекратяване на изискването за 2017 г. всички тези работници да бъдат репатрирани до следващата седмица. Проектът също ще освободи междукорейските проекти за железопътно и пътно сътрудничество от санкциите на ООН.

Не е ясно кога или дали проекторезолюцията може да бъде гласувана в 15-членния съвет за сигурност. Резолюцията се нуждае от девет гласа "за" и да няма вето от страна на САЩ, Франция, Великобритания, Русия или Китай.

"Ние не бързаме", коментира руският посланик в ООН Василий Небензия пред "Ройтерс", като добави, че преговорите с членове на съвета започват във вторник. Той коментира, че предложените за премахване санкции, "не са пряко свързани с ядрената програма на Северна Корея, това е хуманитарен въпрос".

Служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че сега не е моментът Съветът за сигурност да обмисля премахване на санкции срещу Северна Корея, тъй като страната "заплашва с ескалираща провокация, отказва да се срещне за обсъждане на денуклеаризация и продължава да поддържа и промотира забранените си оръжейни програми за масово унищожаване и балистични ракети."

Санкциите срещу индустриите, които Русия и Китай предлагат да се отменят, носят на Северна Корея стотици милиони долари и са въведени през 2016 и 2017 г., за да се опитат да преустановят финансирането на ядрените и ракетните програми на Пхенян.

САЩ пращат специален пратеник в Пхенян

САЩ пращат специален пратеник в Пхенян

Натиск над Северна Корея за преговори

Говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви пред репортери във вторник, че някои санкции трябва да бъдат отменени в светлината на това, че Северна Корея спазване "съответни резолюции".

"Надяваме се Съветът за сигурност да говори с един глас в подкрепа на политическа резолюция", заяви Шуан на редовен брифинг, като добави, че необходимостта от разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров става все по-належаща.

САЩ, Великобритания и Франция настояват да не се премахват санкциите на ООН, докато Северна Корея не се откаже от своите ядрени и балистични ракетни програми. Пхенян е подложен на санкции заради тези програми от 2006г.

"За Северна Корея, както и преди, е много важно съветът да поддържа единство", коментира германският посланик в ООН Кристоф Хесген.

В международен план нараства опасенията, че Северна Корея може да възобнови ядрени или ракетни изпитания с голям обсег на действие (спрени от 2017 г.), защото преговорите за денуклеаризация между Пхенян и Вашингтон закъсняват.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп са се срещали три пъти от юни 2018 г., но не е постигнат напредък и Ким е предоставил на Тръмп време до края на 2019 г., за да покаже гъвкавост. Посланикът на Северна Корея в ООН декларира този месец, че денуклеаризацията не е на масата.

Тръмп: Следим внимателно Северна Корея

Тръмп: Следим внимателно Северна Корея

След последните ракетни тестове на Пхенян

Представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Тръмп остава ангажиран да постигне напредък, използвайки дипломация.

Небензия заяви, че проектът на резолюция е насочен към насърчаване на преговорите между САЩ и Северна Корея. "Това е цялата идея, не правим тази резолюция напук, наистина искаме да ги улесним", добави той.

Проектът приветства "продължаването на диалога между Съединените щати и КНДР на всички равнища, насочен към установяване на нови отношения между САЩ и КНДР, изграждане на взаимно доверие и обединяване на усилията за изграждане на траен и стабилен мир на Корейския полуостров с поетапен и синхронизиран начин."

Той призовава също така да се възобновят така наречените шестстранни преговори между Северна Корея, Южна Корея, Китай, Съединените щати, Русия и Япония или започването на "многостранни консултации във всеки друг подобен формат с цел да се улесни мирно и цялостно решение чрез диалог."

Русия и Китай отдавна заявяват, че Съветът за сигурност трябва да възнагради Пхенян, след като Ким обеща през 2018 г. да работи за денуклеаризация.

На заседание на Съвета за Северна Корея миналата седмица - свикано от САЩ - китайският посланик в ООН Жан Жун заяви, че санкциите трябва да бъдат приспособени, така че да се "избегне драматичен обрат" на ситуацията.

Проектът на резолюция, разпространен в Съвета за сигурност от Русия и Китай, заявява, че санкциите ще бъдат прекратени "с намерение да се повиши качеството на живот на цивилното население".

Пхенян е известен с изграждането на огромни статуи в социалистически стил, които изнася главно в африкански страни. Някои анализатори изчисляват, че Северна Корея е спечелила десетки милиони долари, продавайки подобни статуи.

Освен това печели и милиони долари от морски дарове. През 2017 г. дипломат от ООН заяви, че се очаква Северна Корея да спечели около 295 милиона долара от износ на морски дарове през тази година.

Текстилът е вторият по големина износ на Северна Корея след въглища и други полезни изкопаеми през 2016 г. на обща стойност 752 милиона долара, сочат данни на Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (KOTRA). По данни на китайските митници почти 80% от износа на текстил отива в Китай.

Заплатите на работниците, изпратени в чужбина, също предоставят валута за правителството на Пхенян. През 2015 г. американски изследовател по правата на човека заяви, че КНДР принуждава над 50 000 души да работят в чужбина, главно в Русия и Китай, като печелят между 1,2 милиарда и 2,3 милиарда долара годишно.

Северна Корея провела "важно изпитание"

Северна Корея провела "важно изпитание"

С това укрепвала ядреното си възпиране