Китай и Япония се договориха да подновят редовните преговори между своите управляващи партии за първи път от шест години, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на представители на японското коалиционно правителство.

Връзките между двете най-големи икономики в Азия са обтегнати от редица въпроси, като загрижеността на Токио относно морските дейности на Китай в Източно и Южнокитайско море и протестите на Пекин срещу изпускането на пречистена вода от Япония от разрушената АЕЦ "Фукушима" в океана.

Споразумението за възобновяване на преговорите е постигнато, след като китайският премиер Ли Цян похвали "рестартирането" на отношенията със съюзниците на САЩ Япония и Южна Корея след първата тристранна среща на върха от четири години насам в понеделник.

Тримата лидери се договориха да подновят диалога в областта на търговията и сигурността, възпрепятстван от глобалното напрежение.

Китай, Япония и Южна Корея поставят ново начало в отношенията си

Китай, Япония и Южна Корея поставят ново начало в отношенията си

Трите страни излязоха със съвместна декларация

Тошимицу Мотеги, генерален секретар на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) в Япония, постигна споразумение за преговори с Лиу Джиенчао, който ръководи органа на Комунистическата партия, отговарящ за управлението на връзките с чуждестранни политически партии, по време на посещението на Лиу в Токио днес.

Лиу "изрично поиска да се рестартира обменният съвет на управляващите партии на Япония и Китай. Генералният секретар Мотеги изрази одобрението си", посочи Тацуя Ито, присъстващ на срещата депутат от японската ЛДП.

Макото Нишида, депутат от младшия коалиционен партньор на ЛДП - Комейто, който също присъства на преговорите, потвърди, че е взето решение за възобновяване на обмена.

Подробностите за това как и кога ще започнат преговорите все още не са уточнени, добави Ито.

Преди това преговорите между управляващите партии се провеждаха около веднъж годишно. Това обаче не се е случвало от 2018 г. насам.

Китай предупреди Япония да не влиза в AUKUS

Китай предупреди Япония да не влиза в AUKUS

Пекин съветва Токио сериозно да се замисли върху историята си