Китай изгони журналисти от три американски вестника като отмъщение за ограниченията, наложени на негови медии в САЩ, съобщават световните осведомителни агенции.

Китайското външно министерство нареди на репортери на трите най-авторитетни американски вестника "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл" да върнат медийните си пропуски в рамките на 10 дни.

Ведомството също така поиска информация за техните действия в Китай.

Мерките на Китай са в отговор на "неоправданите ограничения за китайските медии" в САЩ, уточниха китайските власти.

Китай също така забранява на журналистите от въпросните вестници да работят в полуавтономните райони Хонконг и Макао, където има по-голяма свобода на медиите, отколкото в континенталната част.

По-рано този месец администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи ограничения на броя на китайските граждани, които биха могли да работят като журналисти в САЩ - последният ход в конфликта между двете страни във връзка със свободата на медиите.

"Това, което сториха САЩ, е насочено изключително към китайски медии и следователно е подтиквано от манталитет и идеологически пристрастия, характерни за Студената война", се казва в изявление на китайското външно министерство.

От своя страна американският държавен секретар Майк Помпео призова Пекин да преразгледа решението си, като нарече този ход "неуместен".

"Съжалявам за решението на Китай допълнително да възпрепятства свободните медии, които, честно казано, биха били наистина полезни за китайците в тези невероятно предизвикателни глобални времена, в които повече информация, повече прозрачност са това, което ще спаси човешки животи", настоя Помпео.

В началото на март Държавният департамент на САЩ обяви, че пет медии, включително китайската държавна новинарска агенция "Синхуа", ще трябва да намалят общия брой на служителите си до 100 от 160 досега.

Този ход беше възприет като отмъщение за изгонването от Китай на двама американски журналисти от "Уолстрийт джърнъл" през февруари за редакционна статия за епидемията от коронавирус, която тръгна от централния град Ухан.