Най-висшият държавен служител на Китай по борба с наркотиците обяви, че САЩ трябва да ограничат търсенето на наркотици, подхранващо епидемията в употребата на опиати там, вместо да изтъкват неоснователните твърдения, че Китай е основният източник на тези наркотични вещества, съобщава "Асошиейтед прес".

Китай и САЩ работиха за изграждането на близки работни отношения за борба с глобалните потоци от незаконни синтетични наркотици, но сътрудничеството им остава проблематично.

САЩ не притежават и нямало да произвеждат фентанил

Пентагонът отрече да има нужда от препарати от рода на фентанила. Списъкът на разпознатите сред загиналите се увеличава. Прокуратурата отрича да има 172-ма безследно изчезнали.

Ю Хаибин от Националната комисия за борба с наркотиците на Китай коментира, че са налице малко доказателства, показващи, че Китай е източник на голяма част от химикалите, използвани в производството на мощния опиоид фентанил.

Той призова САЩ да обменят повече информация и полицейска разузнавателна информация с китайските власти, като допълни, че неограниченото предписване на болкоуспокояващи и разпуснатите културни нагласи към наркотиците са довели до огромно търсене на опиоиди в САЩ.