Кризата в Украйна изглежда се ръководи от невидима ръка, която настоява за удължаване и ескалация на конфликта. Това заяви външният министър на Китай Цин Ган, цитиран от Ройтерс.

Невидимата ръка използва кризата в Украйна, за да обслужва определени геополитически интереси, поясни той.

Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема. Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро и трябва да се зачитат законните опасения за сигурността на всички страни, посочи Цин Ган.

Повтарянето на позицията на Китай относно войната в Украйна от Цин идва на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Европейския съюз, което постави под съмнение искреността на Китай като посредник, тъй като страната отказа да назове Русия като агресор в конфликта.

Цин бе категоричен, че Пекин не е предоставил оръжия на нито една от страните в конфликта в Украйна, на фона на гръмките предупреждения от страна на американски служители за неуточнени "последици" за Китай, ако изпрати смъртоносна помощ на Русия.

Китай не е страна в кризата и не е предоставил оръжия на нито една от страните в конфликта. Така че на каква основа са тези разговори за вина, санкции и заплахи срещу Китай? Това е абсолютно неприемливо, каза още той.

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Инициатива на Пекин

На годишната пресконференция в кулоарите на Общокитайското събрание на народните представители (парламент) Цин Ган също изрази недоумение защо САЩ изискват Китай да не снабдява с оръжия Русия, като в същото време доставя оръжия на Тайван? Това предаде руската информационна агенция ТАСС, но в английската версия.

"Китайският народ задава разумни въпроси. Защо САЩ бълнуват за зачитането на суверенитета и териториалната цялост, когато става въпрос за Украйна, но забравят да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай, когато става въпрос за Тайван и Китай", пита още Цин Ган.

Казусът с Тайван е в основата на китайско-американските отношения и САЩ трябва да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай, заяви китайският външен министър.

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

След поредните китайски военни маневри около острова