Условната смъртна присъда, издадена от Китай миналия месец на задържания австралийски писател Ян Хънцзюн, може да не бъде изпълнена, ако бившият продемократичен блогър не е извършил повече престъпления. Това заяви китайският посланик в Австралия Сяо Чян, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че условната присъда, издадена от съд в Пекин по обвинения в шпионаж, не води до незабавна екзекуция за Ян.

Ако Ян спази условията на лишаването си от свобода и не е извършил повече престъпления, "теоретично има шанс той да не бъде екзекутиран", уточни Сяо.

Това е първият коментар на китайски служител за това, че Ян може и да не бъде екзекутиран.

Сяо омаловажи и притесненията за здравето на Ян, като отбеляза, че въпреки че то "не е перфектно", не е толкова сериозно, колкото е описано от семейството му.

Китай осъди на смърт австралийски писател

Китай осъди на смърт австралийски писател

Канбера заяви, че е "ужасена" от присъдата

Ян - продемократичен блогър и писател на шпионски романи - е австралийски гражданин, роден в Китай. Той е работил в Ню Йорк преди ареста си на летището в Гуанджоу през 2019 г.

Миналия месец съд в Пекин му издаде условна смъртна присъда по обвинения в шпионаж, което беше шок за семейството и поддръжниците му, след петгодишен арест в Пекин и три години след процеса срещу него при закрити врата.

Ян реши да не обжалва решението, за да не отлага спешно необходимата медицинска помощ за сериозно бъбречно заболяване. Той остава в затвора.

Подробности по случая не се съобщават официално.

Ян бе категоричен, че никога не е работил като шпионин за чужда държава и в писма до семейството си от затвора отрече да е извършил каквото и да било нарушение.

Китай съветва Австралия да ги уважава, ако очаква добри двустранни отношения

Китай съветва Австралия да ги уважава, ако очаква добри двустранни отношения

"Да гледаме на развитието на другия като на възможност, а не като заплаха"

Той работи за Министерството на държавната сигурност на Китай в продължение на десетилетие от 1989 г., включително в Хонконг и Вашингтон, след което напуска и се премества в Австралия.

Условната смъртна присъда в Китай дава на обвиняемия две години отсрочка от екзекуцията, след което присъдата автоматично се превръща в доживотен затвор.

Семейството на Ян твърди, че той е политически затворник и "абсурдността на 30-годишните обвинения в шпионаж, които са повдигнати срещу него, говори за неуспеха на прокуратурата да изтръгне каквото и да е самопризнание".