Австралия трябва да се откаже от критиките към Китай и да вижда развитието на най-големия си търговски партньор като възможност, ако очаква двустранните отношения се подобрят, заяви посланикът на Пекин, съобщава "Ройтерс".

Отношенията между Австралия и нейния най-важен търговски партньор се влошиха през последните години на фона на обвиненията, че Китай се меси във вътрешните работи на Австралия. Канбера също се опасява, че Китай засилва прекомерно влиянието си в Тихоокеанския регион.

Отношения обтегнаха двустранната търговия, което накара някои представители на бизнеса да призоват консервативното правителство на Австралия да даде приоритет на икономическата политика над националната сигурност и правата на човека.

В рядък публичен коментар Чен Джинги, китайският посланик в Австралия, описа 2019 г. като "противоречива година" на отношения. "Смятам, че е важно ... да гледаме на развитието на другия като на възможност, а не като заплаха", обясни той пред репортери в Сидни.

В продължение на месеци Австралия се стреми да облекчи двустранното напрежение, като се опитва да се въздържа от публична критика към Китай.

Австралия разследва китайски заговор за поставяне на шпионин в парламента

Австралия разследва китайски заговор за поставяне на шпионин в парламента

Китай призова да спрат с "въображаемите страхове" и "манталитета от Студената война"

Но през последните седмици няколко висши държавни служители заявиха, че Канбера няма да премълчава опасенията си, като милитаризация на Китай в Южнокитайско море, третиране на етническите малцинства и задържане на австралийски граждани.

Китай е сериозно критикуван от западните държави за създаване на комплекси в отдалечен Синдзян, които описва като "центрове за професионално обучение", предназначени да премахнат екстремизма и да преподават нови умения. ООН коментира, че поне 1 милион етнически уйгури и други мюсюлмани са задържани.

Чен отрича твърденията, "задържането на уйгурите е крайно фалшива новина" и показва на журналисти видео, представящо уйгурите като радикали. Чен също отрича и твърденията на Австралия, че Китай малтретира австралийски писател, роден в Китай и задържан от Пекин почти година.

Министърът на външните работи Марис Пейн заяви, че австралийски консулски служители, които скоро посетиха Ян, съобщават за "неприемливи" условия, включително изолация и ежедневни разпити, понякога, докато е окован.

Чен настоява, че Китай се отнася хуманно към Ян Хенджун, бивш китайски дипломат, променил професията си на онлайн журналист и блогър.

Ян официално арестуван през август по подозрение в шпионаж, седем месеца след като е задържан в южния град Гуанджоу. Шпионажът се наказва със смърт в Китай.

Комитет в Австралия разследва влияние чрез социалните мрежи

Комитет в Австралия разследва влияние чрез социалните мрежи

Австралийското разузнаване обвини Китай в кибератака на парламента

През септември 2019 г. австралийското разузнаване обвини Китай в кибератака по отношение на парламента и редица крупни политически партии, но Китай отвърна на обвиненията. През ноември националната агенция по сигурност и разузнаване (ASIO) започна разследването на предполагаемия опит на Китай да внедри свои агенти в парламента на Австралия.

Припомняме, през юни 2019 г. стана ясно, че австралийските журналисти могат да се изправят пред заплахата от затвор заради класифицираната информация. Тогава разшири обхвата на разследването си след набезите срещу две медийни организации.

На 5 юни 2019 г. австралийската полиция нахлу и обискира централата на националната телевизия ABC, заради статии с класифицирана информация.

Ден по-рано стана ясно, че Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани.

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Разузнаването следи партньори на научни изследвания и финансови сделки с държави