Австралийската полиция нахлу и обискира  централата на националната телевизия ABC, заради статии с класифицирана информация, съобщава БиБиСи.

Полицията пристига със заповеди с имената на двама журналисти и новинарският директор Гавин Морис. Телевизията протестира срещу това "нападението". Съобщава се, че действията на полицията са свързани със статии за предполагаеми нарушения на австралийските сили в Афганистан.

Вчера полицията претърси дома на журналист на News Corp за предполагаемото изтичане на класифицирана информация, за шпионаж на граждани от страна на правителството.

Според АВС, нахлуването се отнася за поредицата от разследвания от 2017 г., известни като "Афганистански файлове", които "разкриват твърдения за незаконни убийства и неправомерно поведение на австралийските специални сили в Афганистан".

Телевизионният оператор каза, че поредицата е "базирана на стотици страници от тайни документи на отбраната, изтекли в ABC".

Журналистите от ABC споделят всичко, което се случва, откакто сутринта пристигна австралийската федерална полиция (AFP).

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Полицията се оправдава с изтичане на класифицирана информация

Според изявление на полицията не са планирани никакви арести. В изявлението се казва, че заповедта "не е свързана" с претърсването във вторник и е "във връзка с твърдения за публикуване на класифициран материал".

"Заповедта за претърсване се отнася до сезиране, получено на 11 юли 2017 г. от началника на отбранителните сили и тогавашния действащ секретар за отбраната", се казва в него, без да се дават допълнителни подробности.

Телевизионният оператор публикува изявление в отговор на нападението, цитирайки изпълнителния директор Дейвид Андерсън, който коментира: "Това поражда легитимни опасения относно свободата на пресата".

"ABC стои зад своите журналисти, ще защити източниците си и ще продължи да публикува без страх или в полза на националната сигурност и разузнаването, когато има ясен обществен интерес", допълва Андерсън.

"Все още съм изумен от силата на тази заповед", пише изпълнителният редактор на ABC News и ръководител на ABC за разследваща журналистика Джон Лайънс в Туитър.

"Това позволява на АФП да "добавя, копира, изтрива или променя" материали в компютрите на АВС."

Директорът на ABC News Гавин Морис защити двамата журналисти, които бяха упоменати заедно с него в заповедта за претърсване.

"За сведение, @DanielMOakes и @sclark_melbs са двама от най-добрите журналисти на @abcnews. Честни и ангажирани да разказват истината в интерес на австралийската общественост. Точно като @annikasmethurst. Гордея се с трудната работа, която всички извършват."