Специален комитет на австралийския Сенат ще разследва евентуално международно вмешателство във вътрешната политика на страната чрез социалните мрежи, в това число Facebook, Twitter и WeChat, съобщиха Reuters и ТАСС.

"Нарасналата роля на фалшивите новини и кампаниите за дезинформация създават осезаема и реална заплаха не само в Австралия, но и в целия свят. Трябва да защитим нашата демокрация от злонамерени чуждестранни агенти ", заяви членът на опозиционната Лейбъристка партия Пени Вонг.

Предполага се, че резултатите от работния комитет ще бъдат представени не по-късно от месец май 2022 г.

Австралия дълго време се занимава с проблемите на вмешателство на чуждестранни агенти в своите вътрешни дела. През 2017 г. бившият премиер Малкълм Тернбул прие закон, който изисква регистрация на чуждестранните лобисти, което предизвика влошаване на отношенията между Австралия и Китай. 

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Разузнаването следи партньори на научни изследвания и финансови сделки с държави

През септември 2019 г. австралийското разузнаване обвини Китай в кибератака по отношение на парламента и редица крупни политически партии, но Китай отвърна на обвиненията. През ноември националната агенция по сигурност и разузнаване (ASIO) започна разследването на предполагаемия опит на Китай да внедри свои агенти в парламента на Австралия.

Припомняме, през юни 2019 г. стана ясно, че австралийските журналисти могат да се изправят пред заплахата от затвор заради класифицираната информация. Тогава разшири обхвата на разследването си след набезите срещу две медийни организации.

На 5 юни 2019 г. австралийската полиция нахлу и обискира централата на националната телевизия ABC, заради статии с класифицирана информация.

Ден по-рано стана ясно, че Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани.