Австралия представи нови насоки за противодействие на чуждестранни сили, оказващи влияние в университетите, на фона на нарастващите опасения относно дейностите на Китай, съобщава "Ройтерс".

Университетите ще споделят кибер разузнаване с националните агенции по сигурността, ще назоват чуждестранни партньори за научни изследвания и ще изброяват финансови сделки с други държави.

"Заплахата от чужда намеса е на безпрецедентни нива. Ще се развива, така че трябва да сме сигурни, нашият подход да се развива", коментира министърът на образованието Дан Техан в Канбера след публикуването на доброволните насоки.

През тази година Австралия сформира оперативна група от служители на разузнаването и ръководители на университети, за да създаде нови правила на фона на кибератаки, насочени към университетите и опасения, че Китай може да повлияе на научните изследвания и студентите.

Университетите ще декларират чуждестранни финансови сделки в същия регистър, който австралийските лобисти, работещи за чужди страни, използват за деклариране на чуждестранни агенти.

Австралийският премиер повтаря след Тръмп и призовава за отхвърляне на глобализма

Австралийският премиер повтаря след Тръмп и призовава за отхвърляне на глобализма

"Международният ангажимент на Австралия ще бъде ръководен от националните интереси на Австралия"

Насоките също така увеличават изискванията към университетите, които си партнират с чужди държави по изследователски проекти. Вече ще се наложи да преразгледат правата върху интелектуалната собственост и да преценят дали чуждестранните военни организации могат да се възползват.

Министърът на вътрешните работи Питър Дътън заяви, че миналия месец Пекин се е насочил към националните университети. Това предизвика напрежение с най-големия търговски партньор в Австралия, който отрича всеки опит за влияние или намеса в делата на Канбера.

Попитан за новата политика, говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви, че това е вътрешни работи за Австралия, но Китай се надява Австралия да приложи принципите на откритост и недискриминация, когато става дума за сътрудничество в областта на образованието.

"Всичко това създава от нищо нещо, за да се каже, че Китай прониква във висшето образование на Австралия", допълва той.

Китай се надява Австралия да не политизира нормалния образователен обмен и да направи повече в полза на приятелството и взаимното доверие между двете страни, обяснява Шуан.

В САЩ обявиха "най-лошия кошмар" за Китай и Русия

В САЩ обявиха "най-лошия кошмар" за Китай и Русия

Продажбите на подводници на съюзниците им

Чуждестранните студенти носят около 24 милиарда долара годишно за австралийската икономика. Китайските студенти представляват около една трета от тази цифра, а Австралия се притеснява, че Китай би могъл да използва тази позиция, за да придобие влияние в университети.

По-рано Пекин отрече всякакви неправомерни дейности, обвинявайки Австралия, че възприема "манталитет от студената война".

Китайското външно министерство отрича участие в хакерски атаки и заяви, че интернет е пълен с теории, които са трудни за проследяване.

Отношенията между Австралия и Китай бяха обтегнати през последните години заради австралийските страхове от китайска дейност, както в Австралия, така и в Тихоокеанския регион.

Напрежението между двете страни се задълбочава още повече, когато австралийското разузнаване установи, че Китай е отговорен за кибератака срещу националния си парламент и три най-големи политически партии преди общите избори през май. Китай отрича твърденията.

Китай смъмри Австралия - сравнила я с нацистка Германия

Китай смъмри Австралия - сравнила я с нацистка Германия

Пекин застрашавал суверенитета на Австралия според австралийски депутат