Австралия трябва да отхвърли "безотчетната интернационалистическа бюрокрация", заяви премиерът Скот Морисън, като повтори неотдавнашния призив на президента на САЩ Доналд Тръмп, нациите да приемат национализма, съобщава "Ройтерс".

"Трябва да избягваме всеки рефлекс към негативен глобализъм, който принудително се стреми да наложи мандат от често неправилно дефинирана безгранична глобална общност", обяснява Морисън в речта си.

"Под моето ръководство международният ангажимент на Австралия ще бъде ръководен от националните интереси на Австралия."

Бъдещето е на суверенните държави, а не на глобалистите, обяви Тръмп пред ООН
Обновена

Бъдещето е на суверенните държави, а не на глобалистите, обяви Тръмп пред ООН

"Бъдещото не принадлежи на глобалистите, бъдещето принадлежи на патриотите", заяви той

През септември Тръмп призова нациите по целия свят да приемат национализма и да отхвърлят глобализма, като каза, че мъдрите лидери поставят собствения си народ и държава на първо място.

Миналия месец Морисън не присъства на срещата на върха на ООН за климата, въпреки че по това време бе в САЩ, за да посети администрацията на Тръмп.

Докато подкрепя ключов елемент от външната политика на Тръмп, Морисън настоява, че Австралия не трябва да избира между най-близкия си исторически съюзник, САЩ и най-големия си търговски партньор - Китай.

Китай е основен потребител на австралийска желязна руда, въглища и селскостопански стоки, купувайки повече от една трета от общия износ на страната и изпраща повече от милион туристи и студенти всяка година.

Австралия отказва на САЩ, не иска американски ракети

Австралия отказва на САЩ, не иска американски ракети

Но очаква бъдещите учения със САЩ, Република Корея и Япония

Но австралийско-китайските двустранни отношения са обтегнати през последните години, тъй като Канбера става все по-загрижена за дейностите на Пекин в Австралия и Тихия океан.

Австралийското разузнаване обвинява Китай за кибератака срещу австралийския парламент и трите най-големи политически партии преди общите избори през май, съобщиха за "Ройтерс" петима души, пряко запознати с въпроса.

Китай отрича да има нещо общо с кибернападението.

Морисън разгневи Китай, като се присъедини към САЩ, призовавайки да се отмени статута на "развиваща се икономика", което той повтори днес.

"Очакваме задълженията на Китай да отразят нейния статут на по-голям сила", обяснява Морисън.

"Правилата и институциите, които подкрепят глобалното сътрудничество, трябва да отразяват съвременния свят. Не могат да бъдат създадени, настроени и да забравите за въпроса."

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Могат да ударят САЩ за 30 минути