Китай остро разкритикува австралийски депутат заради сравнение на подхода на Запада към Китай с "катастрофалния" неуспех да се възпре нацистка Германия, съобщава Би Би Си.

По-рано днес председателят на парламентарната комисия по сигурност Андрю Хейсти заяви, че Австралия не успява да признае заплахите, задаващи се от Китай.

Пекин осъди коментара и "манталитета от времето на Студената война" на депутата. Премиерът на Австралия Скот Морисън обаче защити Хейсти с довода, че депутатът има право на собствени възгледи по въпроса.

От Би Би Си посочват, че от известно време Канбера се опитва да балансира между традиционния си алианс в сферата на сигурността и икономическата си зависимост от Китай.

Според Хейсти Китай се опитва да се наложи над САЩ като доминираща сила в Тихоокеанския регион, а това е заплаха за суверенитета на Австралия и нейната демокрация.

По негови думи Канбера не е достатъчно подготвена за това и сравнява ситуацията с Франция през Втората световна война.

Също като французите Австралия не вижда колко подвижен е станал нашият авторитарен съсед, пише той в "Сидни морнинг хералд".

Гневната реакция на китайското посолство в Австралия не закъсня. То изтъкна, че "историята е доказала и ще продължава да доказва, че мирното развитие на Китай е възможност, а не заплаха за света".