Австралийските журналисти могат да се изправят пред заплахата от затвор заради класифицираната информация, съобщиха властите и депутати, след като полицията изглежда разшири обхвата на разследването си след набезите срещу две медийни организации, съобщава "Ройтерс".

Полицията нахлу в главното управление на финансираната от държавата (ABC) в Сидни в сряда, ден след като нахлуха и в дома на редактора на News Corp. Набезите, за които полицията твърди, че не са свързани, предизвикаха опасения за свободата на пресата.

Австралийската федерална полиция - АФП първоначално заяви, че действията им са във връзка с предполагаеми престъпления от изтичане на класифицирана информация, което предполага, че медиите, които са получили такава информация, няма да бъдат засегнати. По-късно обаче полицията промени изявлението си, за да включи възможни престъпления за придобиване на национални тайни.

Медиите, адвокатите и опозиционните политици се опитваха да установят последиците.

"Очевидно е, че е възможно", коментира адвокатът Марк Драйфус, попитан в интервю за ABC, дали промяната в полицейската декларация означава, че журналистите могат да отидат в затвора.

"Правителството трябва да обясни дали журналистите могат да бъдат обвинени", допълва той.

ABC обясняват, че нахлуването в офиса му е свързано със статии от 2017 г. за предполагаеми злоупотреби на войници в Афганистан.

News Corp коментира, че атаката срещу техния служител е свързана със статия за шпионаж на имейли, текстови съобщения и банкови сметки на австралийски граждани.

Полицията разследва около 9000 компютърни файла в ABC и преглежда на чекмеджета с бельо на редактора на News Corp, което предизвиква критики по света, а British Broadcasting Corporation ги определя за "дълбоко обезпокоителни".

Партията на Зелените, която представлява силен блок за гласуване в Сената, заяви, че иска парламентарно разследване на акциите.

Австралийската полиция нахлу в телевизия, заради статии с класифицирана информация

Австралийската полиция нахлу в телевизия, заради статии с класифицирана информация

Статиите са за разследване по "незаконни убийства и неправомерно поведение на австралийските специални сили в Афганистан"

Премиерът Скот Морисън, който е във Великобритания, заяви пред репортери, че полицията е действала независимо и че правителството вярва в свободата на медиите.

"Ако има въпроси, свързани със специфични закони, те ще бъдат повдигнати по нормалния начин, както трябва да бъде в демокрация, и това са въпроси, за които винаги съм отворен за обсъждане", коментира Морисън.

Средствата за масово осведомяване възприемат тези думи като предложение, с което Морисън може да измени законодателството, за да подобри медийната защита.

Австралия няма основни гаранции за свободата на словото в своята конституция. Когато през 2018 г. правителството увеличи законите за борба с шпионажа, то добави разпоредба за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности.

Действащият комисар на федералната полиция Нийл Гоуган защити действията като независими и необходими, добавяйки, че са възможни повече акции. "Нито една част от обществото не трябва да бъде имунизирана срещу този вид дейност или събирането на доказателства в по-широк смисъл".

"Отхвърлям твърдението ... че се опитваме да сплашим журналистите", обяснява той.

"Няма да се произнасям или да изключвам всеки, който е обект на допълнителни обвинения. Не сме взели решение по един или друг начин", коментира той на въпроса, дали журналистите могат да бъдат обвинени като част от разследването.

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Австралия притиска журналист, обвинил държавата в шпионаж на граждани

Полицията се оправдава с изтичане на класифицирана информация