Австралийският премиер Скот Морисън коментира, че твърденията за заговор за китайски шпионин в парламента на Канбера са "дълбоко смущаващи", съобщава БиБиСи.

Обвиненията, първо излъчени от местната мрежа Nine твърдят, че заподозрян китайски шпионски кръг е искал австралиец с китайско потекло, да се кандидатира за депутат. След това, 32-годишният мъж е починал при необясними обстоятелства.

Китай отрича обвиненията, а местната шпионска агенция в Австралия потвърждава, че провежда разследване. В рядко публично изявление агенцията заяви, че приема сериозно обвиненията. Морисън заяви, че намира докладите за обезпокояващи, но предупреди да не се "прибързва със заключенията".

В неделя, Nine съобщи, че заподозрените китайски агенти са се обърнали към търговеца на луксозни автомобили Ник Джао преди общите избори в Австралия, които се проведоха през май. Твърди се, че са му предложени 680 000 долара, за да финансира кандидатурата си за място в Мелбърн като кандидат за управляващата Либерална партия, в която Джао е член.

Китай смъмри Австралия - сравнила я с нацистка Германия

Китай смъмри Австралия - сравнила я с нацистка Германия

Пекин застрашавал суверенитета на Австралия според австралийски депутат

Джао информира Австралийската организация за разузнаване на сигурността миналата година. Той е намерен мъртъв в хотелска стая в Мелбърн през март. Полицията не успя да установи как или защо е починал, а смъртта му предизвика разследване.

Nine също така съобщава, че мъж, който твърди, че е китайски шпионин, е кандидатствал за убежище в Австралия, в друг, несвързан с този, случай.

Съобщава се, че Уан "Уилям" Ликиан е предоставил на властите информация за операции в Хонконг, Тайван и Австралия, казвайки, че е "лично участвал" в шпионаж. Уан също коментира пред Nine, че е запознат с няколко китайски шпиони, които оперират в Австралия и се опитват да повлияят на политиката.

Китай отхвърла твърденията на Уан и обяснява, че той е безработен беглец, осъден за измама, преди да избяга от родината си с фалшив паспорт. В изявление генералният директор на ясвтралийските служби Майк Бърджис коментира: "Австралийците могат да бъдат спокойни, че запознати се от по-рано с въпросите, които са съобщени днес, и активно ги разследваме."

Той допълва, че няма да коментира повече, в съответствие с "дългогодишната практика", но добави: "Враждебната дейност на чуждестранното разузнаване продължава да представлява реална заплаха за нашата нация и нейната сигурност".

Морисън заяви, че правителството му е решено да запази австралийците "свободни и сигурни", но призова хората да не правят изводи, докато се провежда разследване. "Австралия не е наивна спрямо заплахите, пред които е изправена".

Депутатът Андрю Хасти, който ръководи комисията по разузнаване и сигурност на парламента коментира, че е наясно с твърденията и е загрижен от "много, много месеци. Това е като от шпионски роман, случва се в Мелбърн безнаказано".

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Разузнаването следи партньори на научни изследвания и финансови сделки с държави

Китайски представители отхвърлят обвиненията, заявявайки, че Пекин не се намесва във вътрешната политика на други страни. Говорителят на външното министерство Ген Шуан обвини хората и медиите, че "са се захванали с въображаеми страхове. Те постоянно измислят случаи за така наречените китайски шпиони, проникващи в Австралия".

Някои политици обвиняват Пекин, че се опитва да проникне в Канбера чрез дарения и други средства. Други обаче смятат, че обвиненията подхранват ксенофобия и излагат на риск просперитета на нацията, защото Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

По-рано, бившият премиер Малкълм Търнбул призна за "смущаващи доклади за китайското влияние", твърдение, което последователно се отрича от Пекин, който понякога обвинява Австралия в "манталитет от Студената война".

По-рано тази година новоизбраният китайско-австралийски депутат Гладис Лиу бе изправена пред сериозна проверка, след като австралийски медиии оповестяват миналите й връзки с групи, свързани с Пекин. Тя категорично отрича да има разделени в лоялността си, а премиерът Скот Морисън заяви, че е станала жертва на кампания за "оклеветяване".

Австралия разширява лиценза за убиване за шпионите си

Австралия разширява лиценза за убиване за шпионите си

Дава на шпионската си агенцията повече автономия на мисии в чужбина