Австралийското правителство предлага да позволи на шпионите да използват смъртоносна сила срещу всеки, който би могъл да застраши разузнавателна операция, като дава на агенцията си за шпионски операция повече автономия на мисии в чужбина, съобщава "Ройтерс".

Австралийското законодателство понастоящем позволява на агенти, изпратени в чужбина, да използват смъртоносна сила за самозащита, да защитават живота на други агенти или да защитават тези, които работят с правителството на Канбера.

"Промените ще означават, че офицерите ще са в състояние да защитават по-широк кръг от хора и да използват разумна сила, ако някой представлява риск за операция", коментира външният министър Марис Пейн.

Така например, измененият закон ще позволил на агентите на Австралийската тайна разузнавателна служба - ASIS да използват смъртоносна сила за защита на лица, като заложници, по време на мисии в чужбина, обясни тя. Изменението е необходимо поради нарасналите опасности, пред които са изправени агентите.

"Нашите служители от ASIS често работят на опасни места, включително и в бойни условия, за да защитят Австралия и нашите интереси", каза тя.

Австралия, съюзник на САЩ, изпрати войници в Афганистан и Ирак, е подложена на възможни атаки на бойци както у дома, така и в чуждестранните посолства. Според правителствен източник австралийските агенти, работещи по новия закон, ще имат подобни правомощия, с които разполагат разузнавателните служители, работещи за други западни агенции за шпионаж.

Говорител на опозиционната лейбъристка партия не отговори незабавно на искане за коментар в четвъртък, въпреки че партията досега подкрепя подобни реформи в областта на сигурността.

Парламентарната комисия и генералният инспектор по разузнаването и сигурността ще запазят надзора си върху правилата на ASIS относно използването на оръжия и сила, добави Пейн.