Китай предупреди САЩ да не "насилват и тормозят" Шри Ланка преди посещението днес на американския държавен секретар Майк Помпео в стратегически разположената островна държава, съобщава "Франс прес".

Очаква се Помпео да поиска от Коломбо да направи "труден" избор по отношение на процъфтяващите си отношения с Пекин по време на посещението си.

"Ние сме категорично против САЩ да се възползват от посещението на държавния секретар, за да подстрекават и да се месят в отношенията между Китай и Шри Ланка, както и да насилват и тормозят Шри Ланка", подчерта посолството на Китай в Коломбо.

Най-високопоставеният американски дипломат за Южна Азия, Дийн Томпсън, заяви в началото на четиристранната обиколка на Помпео в страните от района на Индийския океан - Индия, Шри Ланка, Малдивите и Индонезия - че ще поиска от Коломбо да прегледа възможностите, предлагани от Вашингтон.

Посещението на Помпео се случва по-малко от три седмици, след като Ян Джиечи, член на Политбюро на Китайската комунистическа партия, обеща повече икономическа помощ за Шри Ланка по време на посещението си.

Коломбо силно разчита на Китай за заеми и дипломатическа подкрепа за борба с твърденията за нарушения на правата на човека, особено в последните месеци на бруталната гражданска война, продължила десетилетия.

Вашингтон настоя за надеждни разследвания по обвинения, че шриланкийски войници са убили най-малко 40 000 цивилни, докато са смазвали бунтовниците тамилски тигри през 2009 г.

Опозиционният кандидат Раджапакса спечели президентските избори в Шри Ланка

Опозиционният кандидат Раджапакса спечели президентските избори в Шри Ланка

Той спечели 52,25% от гласовете

Президентът Готабая Раджапакса беше висш служител в министерството на отбраната на острова, а брат му Махинда беше президент, когато беше извършена финалната атака срещу тамилските тигри. Махинда сега е министър-председател.

Очаква се Помпео да повдигне въпроси, свързани с правата, когато се срещне с Раджапакса утре в Коломбо, който е частично блокиран заради нарастване на заразените с новия коронавирус.

Той също трябва да постави венец в църквата "Свети Антоний", където 56 души бяха убити, след като джихадисти извършиха координирани самоубийствени атентати миналата година. Петима американци бяха сред 279 души, убити при нападенията на Великден в три църкви и три хотела.

300 задържани за атаките в Шри Ланка на Великден

300 задържани за атаките в Шри Ланка на Великден

При терора през април загинаха повече от 250 души, a 500 други бяха ранени