Китай обяви, че е предприел "реципрочни" мерки срещу американските дипломати в страната, които ще трябва да уведомяват външното министерство, преди да се срещнат с местни представители, съобщава "Франс прес".

Говорителката на външното министерство уточни, че Китай е уведомил американското посолство за новите мерки, които според нея били "контрамерки" на решението на Вашингтон през октомври да наложи ограничения на китайските дипломати.

Вашингтон задължи Китай предварително да съобщава за всякакви официални срещи в САЩ

Вашингтон задължи Китай предварително да съобщава за всякакви официални срещи в САЩ

Официалните посещения в "образователни и изследователски институции", такива като училища и университети, трябва предварително да бъдат регистрирани

"За пореден път призоваваме американската страна да поправи грешките си и да отмени съответните правила", настоя тя пред журналисти по време на пресконференция.

През октомври САЩ наредиха на китайските дипломати предварително да уведомяват Държавният департамент за всякакви официални срещи с американски дипломати, местни или общински официални лица, и преди всякакви посещения в колежи или изследователски институции.

Вашингтон нарече този ход "реципрочен", като високопоставен служител на Държавния департамент цитира неспособността на американските дипломати да се срещат с редица китайски официални лица и учени.

Говорителката на китайското външно ведомство отбеляза, че американските дипломати ще трябва да уведомяват китайското външно ведомство пет работни дни предварително и че Китай ще отговори "според практиката на САЩ".

Посолството на САЩ в Пекин е отказало коментар.

Пекин към САЩ: Престанете да се месите в делата ни

Пекин към САЩ: Престанете да се месите в делата ни

The Uighur Act of 2019 е по-силна версия на законопроект