Китайските дипломати в САЩ ще трябва да уведомяват Държавния департамент за всякакви официални срещи с американски представители, съобщава Би Би Си.

Официалните посещения в "образователни и изследователски институции", такива като училища и университети, трябва предварително да бъдат регистрирани, се казва в съобщение на Държавния департамент.

Китай обяви, че САЩ нарушават международните правила - Виенската конвенция, но Вашингтон твърди, че американските дипломати в Китай са изправени пред подобни ограничения.

Решението идва на фона на обтегнатите отношения между двете държави.

Държавният департамент уточнява, че правилата ще се прилагат при "официални срещи с представители на американската федерална власт, официални срещи с представители на щатско ниво, при официални посещения на образователни институции и при официални посещения на изследователски институции".

Представител коментира, че САЩ просто приемат реципрочни мерки в отговор на решението на Пекин да наложи ограничения на американските дипломати.

Американски представители обясниха, че китайските дипломати не се нуждаят от разрешение за срещите, а просто трябва да уведомяват Държавния департамент предварително.

В съобщение китайското посолство в САЩ определи новите правила като "нарушение на Виенската конвенция". Китайската страна няма подобни изисквания към американските дипломати и консулските служители в Китай, се допълва. Посолството подчертава, че САЩ имат много повече дипломатически служители в Китай в сравнение с китайската държава в Съединените щати. Пояснява се, че само през 2018 г. американски дипломати са посетили китайски университети повече от 160 пъти.

Виенската конвенция е споразумение, което очертава правилата за дипломатическите отношения. Според тази конвенция на дипломатите трябва да се "гарантира" свободно движение и пътуване в държавите, в които са акредитирани.