Управляващата Комунистическа партия в Китай предупреди партийните членове да се придържат към Карл Маркс и Владимир И. Ленин, а не да вярват в "призраци и духове", като това е последният опит на комунистическата върхушка за изкореняване на суеверните практики, отбелязва "Ройтерс".

Китай официално гарантира свободата на религията за големи системи от вярвания като християнството, будизма и исляма, но членовете на партията трябва да бъдат атеисти и им е категорично забранено да участват в суеверни практики като ходене на врачки, гадатели и пр.

Китай ще продължи да "държи високо великото знаме на марксизма"

Китай ще продължи да "държи високо великото знаме на марксизма"

Марксизмът все още господства в Китай

През последните години е имало многобройни скандали, в които висши партийни кадри бяха обвинени в участие в суеверни практики.

Дълго изявление за това как най-добре да се засили ролята на партията и нейното ръководство, разпространено от официалната новинарска агенция "Синхуа", изтъква, че марксизмът е водещата мисъл за Китай и партията.

"Решително избягвайте да не вярвате в Маркс и Ленин и да вярвате в призраци и духове, да не вярвате в истината и вярването в парите", се подчертава в изявлението на партията.

"Решително се противопоставяйте на всички форми на погрешна мисъл, която изкривява, изопачава или отрича марксизма", предупреждава се още активът на Китайската комунистическа партия.

През миналата година президентът Си Цзинпин заяви, че решението на партията да се придържа към политическите теории на Карл Маркс остава "напълно правилно", за да отбележи 200-годишнината от рождението на германския философ.

Китайският народ, особено вождовете на страната, имат дълга традиция във вярването в предсказания и геомантия (фън шуй), търсейки отговори във времена на съмнение, нужда и хаос.

Практиката стана по-рискована в контекста на крутите мерки срещу дълбоко вкоренената корупция, предприети от Си Цзинпин при встъпването си в длъжност в края на 2012 г., при които бяха хвърлени в затвора десетки високопоставени властници.

Основателят на съвременен комунистически Китай Мао Цзедун забрани предсказанията и суеверията в страната след революцията през 1949 г., но окултизмът се завръща, тъй като все още официално атеистичната страна възприе икономическите реформи и започна да се отваря в края на 1970-те години.