Посланикът на Китай в Лондон обяви, че чуждите страни, включително САЩ и Великобритания, трябва да спрат да се намесват във вътрешните работи на Хонконг, докато протестиращи продължават да водят битки с полицията в специалния административен район, съобщава "Ройтерс".

"Някои западни страни подкрепиха публично екстремните насилнически нарушители, Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) прие т. нар. хонконгски закон за правата на човека и демокрацията, за да се намесва грубо в делата на Хонконг, които са вътрешни работи на Китай", коментира китайският посланик.

 Размириците в Хонконг не стихват - простреляха полицай със стрела

Размириците в Хонконг не стихват - простреляха полицай със стрела

Протестиращите подпалиха брониран полицейски автомобил с коктейли "Молотов"

"Британското правителство и комисията по външните работи към Камарата на общините (долната камара на британския парламент) публикуваха доклади, свързани с Китай, правейки безотговорни коментари по отношение на Хонконг. Което е по-лошо, някои британски политици дори планираха да връчат награда на главен пропагандист на независимостта на Хонконг", допълни китайският представител.

Полицията в Хонконг блокира местен университет, използвайки гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разгони протестиращите срещу правителството, въоръжени с коктейли "Молотов" и други оръжия и да ги спре да избягат на фона на страховете от кървави репресии.

Арести в Хонконг

Арести в Хонконг

Напрежението продължава

Великобритания подчерта, че е сериозно загрижена от насилието и от двете страни в университетите в Хонконг и призова за осигуряване на безопасно преминаване и медицинска помощ за хората, хванати в капан в кампусите.

"Оставаме сериозно загрижени от положението в Хонконг и ескалацията на насилието между протестиращи и полиция. Продължаваме да настояваме за спокойствие и сдържаност от всички страни и подкрепяме правото на мирен протест", настоя говорител на британския премиер Борис Джонсън.

Хонконг в хаос – протестиращи с лъкове и стрели се бият с полицията

Хонконг в хаос – протестиращи с лъкове и стрели се бият с полицията

Дните на недоволство, които започнаха със стачки в понеделник, се очаква да продължат