Китай никога няма да се откаже от използването на сила над Тайван. Това заяви правителството в Пекин в сряда след поредните военни учения и посещението на китайския президент Си Дзинпин на сцената на известно поражение за тайванските сили, съобщава "Ройтерс".

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и в понеделник организира еднодневни учения около острова, които представи като предупреждение за "сепаратистки действия" след речта на президента на Тайван Лай Чинг-те миналата седмица по повод националния ден на острова.

"Готови сме да се стремим към перспективата за мирно обединение с най-голяма искреност и усилия", увери Чен Бинхуа, говорител на службата по въпросите на Тайван на Китай.

"Но ние никога няма да се откажем от използването на сила", категоричен бе той.

Китай обмисли нови търговски мерки срещу Тайван

Китай обмисли нови търговски мерки срещу Тайван

След реч на тайванския президент, която Пекин разкритикува

Това обаче е насочено към намесата на "външни сили" и много малкия брой тайвански сепаратисти, а не огромното мнозинство от народа на Тайван, поясни Чен. Тайван поддържа близки, макар и неофициални отношения със Съединените щати - основен доставчик на оръжия, и техните съюзници.

"Без значение колко войски има Тайван и колко оръжия придобива, и без значение дали външни сили се намесват, или не, ако той (Тайван) се осмели да поеме рискове, това ще доведе до собственото му унищожение", предупреди Чен.

"Нашите действия за защита на националния суверенитет и териториалната цялост няма да спрат нито за миг".

По-рано днес китайските държавни медии съобщиха, че президентът Си е пристигнал предишния ден на остров Донгшан в китайската провинция Фудзиен. Той се намира срещу Тайван и там през 1953 г. Китай отблъсква опит за нахлуване от базирани в Тайван военни.

Победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Дзъдун. Никога не е подписано примирие или мирен договор.

В Тайван не очакват нито китайска инвазия скоро, нито военна защита от САЩ

В Тайван не очакват нито китайска инвазия скоро, нито военна защита от САЩ

Тайванците все пак считат Пекин за сериозна заплаха