Китайското военно министерство обвини САЩ в "изкривено" и "очернящо" представяне на военната политика на Пекин в годишния доклад на Конгреса на САЩ за състоянието на въоръжените сили на Китай, съобщава ДПА.

Говорителката на китайското военно ведомство нарече доклада на американския министър на отбраната "провокативно действие, което навреди сериозно на отношенията между военните на двете страни".

Тръмп обяви превъзходство на САЩ спрямо Русия и Китай в оръжейните системи

Тръмп обяви превъзходство на САЩ спрямо Русия и Китай в оръжейните системи

"Имаме системи, които никога не сте виждали!"

Докладът, публикуван на 1 септември, предупреждава, че военната модернизация на Китай "ще има сериозни последствия за националните интереси на САЩ и сигурността на международния ред".

Китай се стреми до 2049 г. да превърне Народноосвободителната армия във въоръжени сили от "световна класа" и през последните години предприе стъпки за реорганизиране и подобряване на армията като част от по-широка цел за възстановяване на международния статус на страната. Китайската армия и флот са най-многобройните в света, макар че за разлика от други глобални сили, армията е ръководена от Комунистическата партия, а не от държавната власт.

Китай: САЩ се превърнаха в най-сериозния разрушител на световния ред

Китай: САЩ се превърнаха в най-сериозния разрушител на световния ред

ШОС трябва да се противопостави на опитите светът да бъде върнат в "ерата на джунглата"

Китайската армия принадлежи на народа, подчерта говорителката и добави, че Китай следва път към мирно развитие и за разлика от действията на САЩ в Близкия изток, Пекин използва армията си като "непоколебима сила за поддържане на световния мир".

Говорителката предупреди също така, че китайската армия "ще вземе всички необходими мерки да разгроми категорично всички опити и действия" за отделяне на Тайван от Китай и въоръжените сили ще защитят "териториалната цялост" на страната, като заплаши САЩ заради близките им отношения с острова.

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира в Южнокитайско море

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира в Южнокитайско море

Съперничеството между двете световни сили се очаква да доминира на конференцията