Китайското правителство предприе сериозни мерки за ограничаването на трансплантации на органи за чужденци, за сметка на гражданите на страната.

Според новите наредби, приети от китайското здравно министерство, всеки чужденец, който иска да бъде подложен на подобна операция, ще трябва да получи индивидуално разрешение от властите, предава АП.

А всеки китаец, който иска органите му да бъдат използвани за операции на чужденец, ще трябва да подаде специално заявление, което да бъде одобрено.

Лекарите и медицинските лица, които извършват незаконни трансплантации на чужденци рискуват да им бъде отнет лиценза за упражняване на професията, както и  да получат тежки присъди.

Министерството на здравеопазването е наредило на болничните заведения в страната да намалят до минимум практиката на привличане на чужденци за трансплантации в Китай.

Незаконният бизнес с органи в Китай е широко разпространен, допълва агенцията.

От 1.5 млн. китайци, които се нуждаят от трансплантации на органи всяка година, едва 10 000 претърпяват подобни операции, за сметка на огромния брой чужденци, които се подлагат на подобни интервенции там.