Китай обвини САЩ, че се опитва да прехвърли вината върху коронавируса, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че пандемията е по-лоша "атака" от Пърл Харбър или 9/11, съобщава АФП.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засилва все повече през последните дни. "Призоваваме САЩ да спре да прехвърля вината върху Китай и да се обърне към фактите", заяви говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин.

В сряда Тръмп направи аналогии между вируса и военни, и терористични атаки срещу САЩ. "Това наистина е най-лошата атака, която някога сме имали", каза Тръмп пред репортери. "Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център."

Тръмп: Коронавирусът е най-тежката атака срещу САЩ

Тръмп: Коронавирусът е най-тежката атака срещу САЩ

Отново обвинение срещу Пекин

Японското нападение над военноморската база Перл Харбър на Хаваите привлече САЩ във Втората световна война, а джихадистките атаки на 11 септември 2001 г. убиха около 3000 души и предизвикаха две десетилетия война.

Тръмп обясни, че пандемията "никога не трябвало да се е случила. Можеше да бъде спрян в източника. Можеше да бъде спряна в Китай".

Хуа Чунин отговори: "Могат да казват, че пандемията е сравнима с Пърл Харбър или 9/11, но врагът на САЩ е новият коронавирус".

Вашингтон трябва да се "бори рамо до рамо" с Пекин, а не като "врагове".

Тя добави, че "много страни, експерти и учени са направили положителни коментари относно ефективната превенция и контрол на вирусите в Китай. Но само САЩ направиха много нехармонични, неистински и неискрени забележки".

ЕС: Напрежението между Китай и САЩ не помага

ЕС: Напрежението между Китай и САЩ не помага

Напрежението расте ден след ден