Нарастващото китайско-американско напрежение е проблематично и подкопава нуждата от широко международно сътрудничество за преодоляване на пандемията от коронавирус. Това предупреди посланикът на Европейския съюз в Китай, цитиран от "Ройтерс".

Никола Шапюи заяви пред журналисти по време на пресконференция, че Китай е в уникална позиция да помогне за намаляване на напрежението и прокарване на икономическите си реформи за избягване унищожаването на световните вериги на доставки.

Изненадващ ръст на китайския износ през април

Изненадващ ръст на китайския износ през април

Китай отчете шокиращ ръст от 3,5 на сто през април

"Ние виждаме високи нива на напрежение, стратегически, икономически, политически, расте ден след ден. Според нас това напрежение не е благоприятно за духа на сътрудничеството, от който ние се нуждаем днес", добави Шапюи.

Търговското напрежение между Китай и САЩ се покачва на фона на критики от страна на Вашингтон по адрес на Пекин относно произхода на коронавируса. Белият дом обяви, че обмисля действия като налагане на мита и отклоняване на веригите на доставки от Китай.

"Убеден съм, че гласът на ЕС днес е необходим повече от всякога. Ние сме ядрото на мултинационалните решения, които трябва да се вземат за успокояване на коронавирус кризата и подготовка за икономическо възстановяване", подчерта посланикът.

Белият дом май завежда дела срещу Китай

Белият дом май завежда дела срещу Китай

Пекин може да се раздели с имоти в САЩ

Шапюи призова Китай да "бъде по-амбициозен" в преговорите си с ЕС за двустранен инвестиционен пакт.

"Ако това споразумение бъде сключено навреме, през следващите няколко седмици, това споразумение ще е един от ключовите за глобално възстановяване", убеден е дипломатът.

Китай и ЕС започнаха преговори за всеобхватно споразумение за инвестиции през 2013 г. Сред спорните точки са реципрочен пазарен достъп и гарантиране на равни условия.

Помпео няма никакви доказателства, че коронавирусът е от лаборатория, отвърна Китай

Помпео няма никакви доказателства, че коронавирусът е от лаборатория, отвърна Китай

Мисля, че този въпрос трябва да се разглежда от учените и медицинските специалисти

Посланикът на ЕС в Китай добави, че китайците показват, че желаят да започне проучване за споразумение за свободна търговия между Брюксел и Пекин, но ЕС предпочита първо да се сключи споразумението за инвестиции.

"Нека работим стъпка по стъпка. Сега не е моментът за споразумение за свободна търговия, ако нямаме всеобхватно споразумение за инвестиции", каза той.

Китай и ЕС имат планирана специална среща на върха за септември.