Държавният секретар на САЩ Майк Помпео няма никакви доказателства, че коронавирусът е с произход лаборатория в Ухан, отвърна Китай на коментара на американския топ дипломат, пише "Гардиън".

През последните седмици се увеличи разпространението на конспиративни теории, че вирусът е изпуснат от лаборатория в Ухан. 

Русия застана зад Китай в спора със САЩ за Covid-19

Русия застана зад Китай в спора със САЩ за Covid-19

Песков подчерта, че Москва не може да "покаже никаква солидарност" с критиките на САЩ

В неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има огромни доказателства, че вирусът е излязъл от лаборатория в Ухан.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Белият дом планира да публикува доклад за теорията, че вирусът е от лаборатория в китайския град.

В интервю за National Geographic Фаучи заяви, че няма научни доказателства коронавирусът да е разработен в китайска лаборатория.

Мисля, че този въпрос трябва да се разглежда от учените и медицинските специалисти, а не от политици, които лъжат за собствена политическа изгода. Господин Помпео многократно говори, но не може да представи никакви доказателства. Как може? Защото той няма никакви, каза говорител на китайското външно министерство.

Призоваваме САЩ да спрат...да фокусират върху Китай, подчерта представителят и призова Вашингтон първо да разреши вътрешните си проблеми, като най-важното сега е да се контролира разпространението на вируса в САЩ и да се обмислят начини за спасяване на човешки живот.

САЩ, Русия и Китай не дариха пари за ваксина против Covid-19 на донорската конференция

САЩ, Русия и Китай не дариха пари за ваксина против Covid-19 на донорската конференция

Участвалите на конференцията събраха няколко милиарда евро

Повечето учени вярват, че новият вирус се е прехвърлил върху хората от животни, като се предполага, че се е разпространил от пазар за диви животни в Ухан.

Междувременно китайският посланик в ООН в Женева заяви, че светът трябва да победи вируса преди да започне разследване на произхода му.

Китай няма да покани международни експерти за разследване на източника на Covid-19, докато не се осигури "окончателна победа" срещу вируса, каза посланикът. По думите му приоритетът на Китай е да се преодолее пандемията. Той призова да се прекрати "нелепото" политизиране на новия коронавирус.

Световната здравна организация обяви, че чака покана от Китай да вземе участие в разследването на животинския произход на вируса.