Китайското външно министерство в сряда заяви, че претенциите на Китай към островите Парасел и Спратли в Южнокитайско море са подкрепени от "историята", след като през уикенда Виетнам обяви, че разполага с достатъчно доказателства, за да претендира за суверенитет над островите, предава Ройтерс.

Островите Парасел и Спратли, известни като островите Хоанг Са и Тронг Са във Виетнам, се намират в Южнокитайско море, натоварен глобален морски воден път, към който претенции имат Китай, Виетнам, Малайзия, Филипините, Тайван и Бруней.

Виетнам разполага с "пълно правно основание и изобилие от исторически доказателства", за да отстоява своя суверенитет над двете островни вериги, каза външното министерство в събота в отговор на запитване от медиите относно "инвазията" на Китай на Параселските острови през 1974 г.

"Суверенитетът на Виетнам над островите Хоанг Са е установен най-малко от 17-ти век в съответствие с международното право и се упражнява по мирен, непрекъснат и публичен начин от последователни виетнамски държави", се казва в него.

Но китайското външно министерство каза, че твърденията на Китай са "напълно подкрепени от историята и съдебната практика".

"Китай беше първият, който откри, наименува, разработи и управлява тези острови и архипелази и продължава да упражнява суверенна юрисдикция над тях", каза Ван Венбин, говорител на китайското външно министерство, на редовна пресконференция.

"Китай винаги се противопоставя на незаконните претенции на съответните държави върху територията на Китай и ще продължи твърдо да защитава своя суверенитет."

Повторното предявяване на претенциите на Виетнам съвпада с месеци на енергични претенции от страна на Филипините в други части на Южнокитайско море след драматични морски сблъсъци между китайски и филипински кораби близо до спорна територия.

През декември китайският президент Си Дзинпин посети Виетнам и подписа споразумение за преминаване към изграждането на общност със "споделено бъдеще" между двете страни.

Германският президент търси във Виетнам алтернатива на Китай

Германският президент търси във Виетнам алтернатива на Китай

Той е придружен от голяма бизнес делегация