Китай и Виетнам подписаха съвместна декларация от 16 страници и 36 документа за сътрудничество в области като инфраструктура, търговия и сигурност по време на посещението в Ханой на китайския президент Си Дзинпин, предава Ройтерс.

Половината споразумения, подписани тази седмица от управляваните от двете управлявани от комунисти държави, са необвързващи. Съдържанието им не стана публично достояние. Списъкът със сделки обхваща теми като железопътни връзки и сигурност.

Страните подписаха Меморандуми за разбирателство (MoUs) в областта на железопътния транспорт за укрепване на железопътното сътрудничество между Виетнам и Китай и помощ за трансгранично железопътно развитие, Споразумение за съвместно изграждане на нов мост през Червената река за свързване на виетнамската провинция Лао Кай и китайската провинция Юнан, Ангажимент за оперативно съвместими железопътни линии, свързващи Китай със северното виетнамско пристанище Хайфонг.

В областта на отбраната и сигурността бяха постигнати договорености за съвместни военноморски патрули в залива Тонкин, Споразумение за създаване на гореща линия между министерството на земеделието на Виетнам и бреговата охрана на Китай за справяне с неочаквани инциденти, произтичащи от риболовните дейности на Виетнам в Южнокитайско море (в допълнение към по-ранното обещание за подобряване на съществуваща гореща линия между министерствата на отбраната), Споразумение за екстрадиция на затворници и лица, осъдени за престъпления, Споразумение за провеждане на съвместни операции по търсене и спасяване по море, Ангажимент за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и разузнаването, включително срещу "враждебни сили".

В сферата на телекомуникациите бяха подписани Споразумения за разбирателство за сътрудничество и инвестиции в цифровата икономика и данните и Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на телекомуникациите, информационните технологии, комуникациите и цифровата трансформация.

Постигнати са и договорености в областта на търговията и инвестициите: Меморандум за разбирателство за засилване на сътрудничеството за развитие и насърчаване на прилагането на Инициативата за глобално развитие, китайска инициатива за насърчаване на глобалния икономически растеж, Меморандум за разбирателство за насърчаване на инвестиционното сътрудничество в зеленото развитие, Планове за действие до 2026 г. относно прилагането на предишни меморандуми за разбирателство между Виетнам и южната китайска провинция Юнан и автономния регион Гуанси за засилване на икономическото и търговско сътрудничество. В съвместното изявление двете нации обещаха да развият икономическа зона за насърчаване на търговията и инвестициите.

Китайският президент Си Дзинпин се стреми да подобри връзките между двете комунистически страни три месеца, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Ханой, докато големите сили се борят за влияние в държавата от Югоизточна Азия.

Първото пътуване на Си до Виетнам от шест години насам беше планирано месеци и дори за кратко се обмисляше да се състои дни преди визитата на Байдън, разкриха официални лица.

Въпреки отношенията, които са били много близки на икономическия фронт, двете съседски страни са в противоречие относно границите в Южнокитайско море и имат хилядолетна история на конфликти.

Президентът на Виетнам търси по-силни връзки с Япония

Президентът на Виетнам търси по-силни връзки с Япония

Това е първото му посещение в Япония и съвпада с честванията за 50-годишнината от връзките между азиатските страни.