Администрацията на Байдън преговаря с Виетнам за споразумение за най-голямата доставка на оръжия в историята между бившите противници от Студената война. Това съобщи агенция Ройтерс.

Сделката, която трябва да стане факт най-късно през следващата година може да заздрави партньорство между Вашингтон и Ханой. Част от пакетът е цял флот самолети F-16.

Сделката все още е в начален етап, като детайлите все още не са уточнени. Това беше ключова тема на виетнамско-американската. официални преговори в Ханой, Ню Йорк и Вашингтон през последния месец.

Вашингтон обмисля да структурира специални финансови условия за скъпото оборудване, което би могло да помогне на Ханой да се отдалечи от традиционното си разчитане на по-евтини, произведени в Русия оръжия.

Голяма оръжейна сделка между САЩ и Виетнам може да ядоса Китай, тъй като Виетнам и Китай имат териториални спорове в Южнокитайксо море. по-големия съсед на Виетнам. Администрацията на Байдън твърди, че се опитва да балансира геополитическата конкуренция с Китай, включително в Тихия океан, и отговорно да управлява отношенията между двете суперсили.

По-рано този месец Виетнам повиши Вашингтон до най-високия дипломатически статут на Ханой, заедно с Китай и Русия, когато президентът на САЩ Джо Байдън посети страната. Дипломатическата маневра бележи рязък обрат почти половин век след края на войната във Виетнам.

Виетнам харчи около 2 милиарда долара годишно за оръжие. Вашингтон се надява , че може да пренасочи част от този бюджет в дългосрочен план към оръжия, произведени от Съединените щати или техните съюзници.

САЩ се опитват да подобрят връзките с Виетнам, рискуват да разгневят Китай

САЩ се опитват да подобрят връзките с Виетнам, рискуват да разгневят Китай

Пекин предупреди САЩ да не се насочват към "трета страна", когато се ангажират с други страни в Азия.