Съединените щати очакват да издигнат дипломатическите си отношения с бившия си враг Виетнам до най-високо ниво, когато президентът Джо Байдън пътува до Ханой след седмица, в ход, който може да подразни Китай, предава "Ройтерс".

Уплашен от потенциалната реакция на много по-големия си съсед, Виетнам първоначално изрази предпазливост относно надграждането. Това накара администрацията на Байдън да умножи усилията си да убеди нацията от Югоизточна Азия, включително чрез посещения на високопоставени членове на правителството на САЩ през последните месеци.

Вашингтон очаква да бъде издигнат до най-високото ниво в дипломатическата класация на Виетнам, заедно с Китай и Русия.

Байдън обяви намерението публично през юли и оттогава длъжностни лица в двете страни неофициално изразиха оптимизъм относно надграждането на отношенията, въпреки че не са публикувани официални изявления от нито едно от правителствата.

Китайското външно министерство призова Съединените щати да не се насочват към "трета страна", когато се ангажират с други страни в Азия.

Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Китай: САЩ превръщат Тайван в буре с барут

Пекин осъди новата военна помощ на Вашингтон за острова

"Ние вярваме, че когато се занимаваме с отношенията с азиатските страни, Съединените щати трябва да изоставят манталитета на игра с печливши и губещи от Студената война, да спазват основните норми на международните отношения, да не се насочват към трета страна и да не подкопават регионалния мир, стабилност, развитие и просперитет", каза говорителят на външното министерство Мао Нин на ежедневен брифинг в Пекин в понеделник.

Вероятно с цел да успокои Пекин, Виетнам обсъжда посещения на най-високо ниво в Ханой след или дори малко преди пристигането на Байдън на 10 септември, като официални лица казват, че президентът на Китай Си Дзинпин или премиерът Ли Цян може да се срещнат с виетнамски лидери през следващите дни или седмици.

Китайското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар относно идеята за такова посещение в понеделник, въпреки че потвърди, че Ли Цян, а не Си Дзинпин, ще присъства на срещата на върха на световните лидери на Г-20 в Индия тази събота и неделя.

Ли също ще присъства на срещата на върха на АСЕАН в Джакарта, която ще се проведе от вторник до четвъртък.

Рисковете, че двойното надграждане с Вашингтон може да не се приеме добре в Пекин, остават високи, но комунистическите лидери на Виетнам може да са изчислили, че най-добрият момент за този ход е сега, тъй като отношенията на САЩ с Китай "вероятно ще се влошат в бъдеще", каза Ле Хонг Хиеп, старши сътрудник в Сингапурския институт Iseas-Yusof Ishak.

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Важно е разширяването на "дипломатическите канали и комуникационните канали за сигурност" между двете страни

"Икономиката на Виетнам силно се нуждае от тласък на капитала, технологиите и достъпа до пазара", каза Александър Вувинг от базирания в Хавай Азиатско-тихоокеански център за изследвания на сигурността Inouye, отбелязвайки, че това може да е ключова причина за евентуалното надграждане.

Увеличаването на американските военни доставки за Ханой също се обсъжда отдавна, но не се очаква незабавно споразумение, тъй като тези преговори отнемат време, каза Хиеп.

Междувременно Виетнам преговаря с няколко други страни за надграждане и разширяване на своя предимно руско произведен арсенал и наскоро участва в множество срещи на високо ниво в областта на отбраната с висши руски служители.

Подкрепата на амбициите на Виетнам да се превърне в център за полупроводниковата индустрия също е част от стимулите на Вашингтон, но публичните средства, налични досега, са много ограничени.

САЩ може да предложат повече, каза Ву Ту Тан, ръководител на виетнамския офис на Бизнес съвета САЩ-АСЕАН.

Енергетиката е друг сектор, в който сътрудничеството може да се увеличи, тъй като Виетнам се готви да стане играч в областта на втечнения природен газ и офшорната вятърна енергия, въпреки че административните и финансови забавяния представляват пречка за момента .

Очаква се подобряването на отношенията да засили плановете на американските фирми във Виетнам. Производителят на самолети Боинг и енергийната компания AES може да направят съобщения по време на посещението на Байдън, казаха хора, запознати с плановете, цитирани от "Ройтерс".

Боинг се надява да продаде до 50 от своите самолети 737 MAX по време на посещението, казаха те. Компаниите отказаха коментар.

Без среща на Си с Джо Байдън на Г-20

Без среща на Си с Джо Байдън на Г-20

Двамата президенти се очаква да се срещнат в Сан Франциско