Филипините ще разработят острови в Южнокитайско море, които смятат за част от своята територия, за да ги направят по-пригодни за войски. Това заяви началникът на филипинските въоръжени сили Ромео Браунър, цитиран от "Ройтерс".

Плановете идват на фона на повишеното напрежение между Филипините и Китай - и двете страни имат териториални претенции в Южнокитайско море и взаимно се обвиняват в агресивно поведение в стратегическия воден път.

Освен Втората Томасова плитчина, известна на местно ниво като Аюнгин, Филипините заемат още осем острова в Южнокитайско море и ги считат за своя изключителна икономическа зона.

"Бихме искали да подобрим всичките девет, особено островите, които заемаме", заяви Браунър.

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Броят им се е увеличил до над 135 спрямо 111 през ноември

В това число влиза и Титу - най-големият и стратегически важен остров в Южнокитайско море. Известен на местно ниво като Паг-аса, Титу се намира на около 480 км западно от филипинската провинция Палаван.

Военните искат да донесат машина за обезсоляване на морска вода за войници, пребиваващи на борда на военен кораб, който Филипините умишлено разположиха на Втория Томас Шол през 1999 г., за да отстояват претенциите си за суверенитет, допълни Браунър.

Освен Филипините, Бруней, Китай, Малайзия, Тайван и Виетнам също имат териториални претенции в Южнокитайско море - търговски път, по който ежегодно се пренасят стоки за над 3 трилиона долара.

В плановете за модернизация на армията е включено и придобиването на повече кораби, радари и самолети, тъй като Филипините изместват фокуса си към териториалната от вътрешната отбрана, отбеляза още Браунър.

Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Въпреки съвместните патрули със САЩ в Южнокитайско море