Бреговата охрана на Филипините разположи два кораба в Южнокитайско море, след като засече "тревожно" увеличение на броя на корабите на китайската морска милиция на риф в рамките на изключителната икономическа зона на страната, съобщава "Ройтерс".

Броят на китайските кораби, за които се смята, че се управляват от служители на милицията, се е увеличил до над 135 спрямо 111 през ноември. Те са разпръснати в рифа Уитсън, който Манила нарича риф Джулиан Фелипе.

"Бреговата охрана на Филипините поддържа своя непоколебим ангажимент за опазване на морската сигурност, безопасност и морската среда в хода на защитата на териториалната цялост, суверенитета, суверенните права и юрисдикцията на Филипините в Западно Филипинско море", посочват от службата.

Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

Страната отхвърля твърдението на Китай, че е привлякла "чужди сили" да патрулират в региона

Западно Филипинско море е наименованието, с което Манила нарича водите в Южнокитайско море, които попадат в неговата изключителна икономическа зона, обхващаща 200 морски мили.

През 2016 г. международен съд отмени искането на Китай за право над 90% от Южнокитайско море, но Пекин не признава решението. През последните години Китай построи острови в спорните води, като изгради въздушни писти върху някои от тях.

Тайван, Малайзия, Виетнам и Бруней също претендират за части от морето.

Китай и Филипините се обвиняват взаимно за сблъсък в Южнокитайско море

Китай и Филипините се обвиняват взаимно за сблъсък в Южнокитайско море

Китайски плавателни съдове блокираха филипински лодки в оспорваната Втора Томасова плитчина

Днешната новина идва няколко дни,след като Филипините извършиха съвместни патрули по въздух и море със Съединените щати, последвани от подобно начинание с Австралия в Южнокитайско море. Маневрите обаче изостриха напрежението с Пекин.

Филипините засилват усилията си да противодействат на "агресивната дейност" на Китай в Южнокитайско море, което се превърна във военноморска точка на напрежение и между Китай и САЩ.

Китай обвини Филипините, че набират "чужди сили" да патрулират в Южнокитайско море, за да създават проблеми. На свой ред Манила настоява, че морската ѝ дейност е в рамките на нейните права.