Съединените щати и Филипините провеждат съвместни въздушни и морски патрули в Южнокитайско море, което ясно отразява засилването на сътрудничеството между тях в лицето на все по-агресивната китайска дейност в района, предава Асошиейтед Прес.

Филипинските военновъздушни сили съобщиха в сряда, че техните самолети са участвали в съвместни патрули предния ден в околностите на Батанес, най-северната провинция на Филипините, която е само на около 200 километра от Тайван.

Патрулите продължават до четвъртък и включват както военноморските сили на САЩ, така и на Филипините. Те идват само няколко дни след като президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши нарече ситуацията в Южнокитайско море все по-плашеща, тъй като Китай се стреми да утвърди присъствието си в зона, където множество нации имат конкуриращи се териториални претенции.

Запитан за патрулите, говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза, че позицията на Пекин е била изяснена както на Филипините, така и на САЩ.

"Филипинско-американските съвместните патрулни учения не трябва да подкопават териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай", каза тя.

Американският Седми флот заяви, че патрулите са част от рутинното американско взаимодействие с техните съюзници и партньори за "запазване на свободен и отворен за корабоплаване Индо-тихоокеански регион".

Китай твърди, че на практика цялото Южнокитайско море е негови териториални води, което доведе до спорове не само с Филипините, но и с Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней. Тези твърдения отдавна се смятат за потенциални причини за конфликт в региона и подхранват съперничеството между САЩ и Китай.

По-рано този месец кораб на китайската брегова охрана атакува филипински снабдителен кораб с водно оръдие в спорни води, а миналия месец китайски кораб на бреговата охрана и придружаващ кораб таранираха филипински кораб на бреговата охрана и военна снабдителна лодка близо до оспорвана плитчина , според филипинските служители.

Говорейки в неделя в Хонолулу, Маркос каза, че Китай проявява интерес към атоли и плитчини, които са "все по-близо и по-близо" до бреговете на Филипините, като най-близкият атол е на около 60 морски мили.

"За съжаление, не мога да съобщя, че ситуацията се подобрява", каза Маркос. "Ситуацията стана по-плашеща, отколкото беше преди."

Обявявайки началото на съвместните патрули, Маркос каза в X, известен преди като Twitter, че те са "доказателство за нашия ангажимент да засилим оперативната съвместимост на нашите военни сили".

"Чрез съвместни усилия ние се стремим да подобрим регионалната сигурност и да насърчим безпроблемно партньорство със Съединените щати за защита на нашите споделени интереси", пише той.

При Маркос, който беше избран миналата година, Филипините задълбочават отношенията си със САЩ в замяна на предшественика си Родриго Дутерте, който беше по-близо до Китай и Русия.

През февруари Маркос одобри разширяване на военното присъствие на САЩ във Филипините, за да се добавят четири нови бази към съществуващите пет обекта съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната от 2014 г. между дългогодишните съюзници по договора.

Ходът, който според Маркос ще засили крайбрежната отбрана на Филипините, е в съответствие с усилията на администрацията на Байдън да укрепи дъгата от военни съюзи в Индо-Тихия океан, за да се противопостави по-добре на Китай.

Маркос също укрепва връзките с други регионални сили, включително Токио, подписвайки споразумение по-рано през годината, за да позволи на японските войски да се присъединят към тренировъчни учения.

САЩ и Филипините започнаха съвместни морски и въздушни патрули в Южнокитайско море

САЩ и Филипините започнаха съвместни морски и въздушни патрули в Южнокитайско море

Филипинският президент ги определи като "значима инициатива"