Четири нови военни бази съгласно споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA) със Съединените щати ще бъдат разположени в различни части на Филипините, включително в провинция с изглед към Южнокитайско море. Това съобщи президентът на филипините, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец Фердинанд Маркос предостави на САЩ достъп до четири обекта в допълнение към петте съществуващи локации съгласно EDCA от 2014 г. EDCA позволява достъп на САЩ до филипинските бази за съвместно обучение, предварително позициониране на оборудване и изграждане на съоръжения като писти, складове за гориво и военни жилища.

Има четири допълнителни обекта, разпръснати из Филипините - има някои на север, има някои около Палаван, има някои по-на юг, поясни президентът. По думите му Филипините и САЩ скоро ще обявят местоположението на базите. Маркос добави, че обектите ще повишат способността на страната да защитава източната част на най-големия й остров Лусон.

Филипините предоставят на САЩ по-голям достъп до базите си

Филипините предоставят на САЩ по-голям достъп до базите си

Манила се опасява от Китай

Бивш военен началник на Филипините обяви, че Съединените щати са поискали достъп до бази в Изабела, Замбалес и Кагаян, всички на остров Лусон, обърнат на север към Тайван, и на Палаван на югозапад, близо до спорните острови Спратли в Южно Китайско море.

Вашингтон се е ангажирал с инфраструктурни инвестиции на стойност 80 милиона долара в петте съществуващи обекта - военновъздушната база Антонио Баутиста в Палаван, военновъздушната база Баса в Пампанга, Форт Магсайсай в Нуева Есия, военновъздушната база Бенито Ебуен в Себу и военновъздушната база Лумбия в Минданао.

САЩ ще защитават международния ред в Южнокитайско море

САЩ ще защитават международния ред в Южнокитайско море

Китай е в пряка опозиция на ангажимента на САЩ, Филипините и съмишленици