Съединените щати и Филипините ще проведат годишните си съвместни военни учения, известни като "Баликатан", през второто тримесечие на тази година, пише "Войс оф Америка".

"Баликатан" означава "рамо до рамо" и командващият генерал на филипинската армия Ромео Браунър наскоро обяви, че тази година ще включва най-големите съвместни учения от 2015 г. насам.

Ученията ще се проведат на фона на засилени, агресивни действия от страна на Китайската народна република (КНР).

Последният се случи по-рано този месец, когато се твърди, че бреговата охрана на КНР е използвала лазерни устройства срещу екипажа на кораб на филипинската брегова охрана в Южнокитайско море. Корабът бе филипински патрулен кораб на мисия за снабдяване на филипинските сили.

Филипините пуснаха американски войници в 4 военни бази

Филипините пуснаха американски войници в 4 военни бази

Обиколка на Лойд Остин в стратегически регион срещу експанзията на Китай и ислямския тероризъм

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза в изявление, че "поведението на КНР беше провокативно и небезопасно, което доведе до временна слепота на членовете на екипажа на BRP Malapasua и се намеси в законните операции на Филипините в и около Second Thomas Shoal. В по-широк план опасното оперативно поведение на КНР пряко застрашава регионалния мир и стабилност, нарушава свободата на корабоплаване в Южнокитайско море, гарантирана от международното право и подкопава основания на правила международен ред".

Китай продължава да предявява огромни териториални претенции към Южнокитайско море, въпреки правно обвързващото решение на международен трибунал през 2016 г., че подобни претенции нямат основание в международното право.

След последния инцидент говорителят на Министерството на отбраната генерал Патрик Райдър написа в Twitter, че "действията на КНР са в пряка опозиция на ангажимента на Съединените щати, Филипините и съмишлениците на нациите към суверенитета и международното право, включително решението на Арбитражния съд от 2016 г., което недвусмислено отхвърля претенции на Китай.

Говорителят на Държавния департамент Прайс подчерта, че Съединените щати "застават зад нашите филипински съюзници" и предупреди, че "въоръжено нападение срещу филипинските въоръжени сили, обществени плавателни съдове или самолети, включително тези на бреговата охрана в Южнокитайско море, ще провокира ангажименти на САЩ за взаимна отбрана съгласно член IV от Договора за взаимна отбрана на САЩ от 1951 г. и Филипините.

Говорителят на Пентагона генерал Райдър написа в Туитър, че "департаментът ще удвои усилията си с нашия филипински съюзник за укрепване на отбранителните способности на въоръжените сили на Филипините и филипинската брегова охрана, докато работим рамо до рамо, за да поддържаме международния ред, основан на правила."

Тайван: Китай си взе урок от руската офанзива в Украйна

Тайван: Китай си взе урок от руската офанзива в Украйна

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол