Филипините предоставиха на Съединените щати разширен достъп до своите военни бази на фона на нарастващата загриженост относно нарастващата увереност на Китай в оспорваното Южнокитайско море и напрежението около самоуправляващия се Тайван, предава Ройтерс.

Вашингтон ще получи достъп до още четири места съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA) от 2014 г., казаха на съвместна пресконференция министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и министърът на отбраната на Филипините Карлито Галвес.

Остин, който беше във Филипините за разговори, като част от стремежите на Вашингтон да разшири възможностите си в тихоокеанската страната като част от усилията за възпиране на всеки ход на Китай срещу самоуправляващ се Тайван, описа решението на Манила като "голяма сделка", като той и неговият колега потвърдиха ангажимента си за укрепване на съюза на своите страни.

"Нашият съюз прави и двете ни демокрации по-сигурни и помага за поддържането на свободен и отворен индо-тихоокеански регион", каза Остин, чието посещение следва посещението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис във Филипините през ноември.

"Обсъдихме конкретни действия за справяне с дестабилизиращите дейности във водите около Филипините, включително Западно Филипинско море, и оставаме ангажирани с укрепването на общия ни капацитет за противопоставяне на въоръжено нападение", каза Остин.

"Това е само част от усилията ни да модернизираме нашия съюз. И тези усилия са особено важни, тъй като Китайската народна република продължава да отстоява своите незаконни претенции в Западно Филипинско море", добави той.

Допълнителните локации по EDCA увеличават броя на военните бази, до които Съединените щати ще имат достъп, до девет, а Вашингтон обяви, че ще отдели повече от 82 милиона долара за инфраструктурни инвестиции в съществуващите обекти.

EDCA дава достъп на САЩ до филипинските военни бази за съвместно обучение, предварително позициониране на оборудване и изграждане на съоръжения като писти, складове за гориво и военни жилища, но не и постоянно присъствие.

Пред щабквартирата на филипинските военни се събраха десетки протестиращи, които се противопоставят на това Съединените щати да поддържат военно присъствие в страната, скандираха анти-САЩ. лозунги и призоваха EDCA да бъде прекъснато.

Преди да се срещне с колегата си, Остин се срещна с филипинския президент Фердинанд Маркос младши в президентския дворец в четвъртък, където увери лидера на страната, че "САЩ са готови да ви помогнем по всякакъв начин".

Връзките между Съединените щати и Филипините, бивша колония, бяха влошени при управлението на предишния президент Родриго Дутерте който не криеше предпочитанията си към Китай и своите антиамерикански настроения, реторика и заплахи за понижаване на военните връзки между двете страни.

Но новият президент Маркос се срещна два пъти с президента на САЩ Джо Байдън след убедителната си победа на изборите миналата година и повтори, че не вижда бъдеще за страната си без нейния дългогодишен съюзник САЩ.

Русия иска да издигне отношенията с Китай до "ново ниво"

Русия иска да издигне отношенията с Китай до "ново ниво"

Потенциалът на двустранното сътрудничество далеч не бил изчерпан