Филипините се надяват да постигнат споразумение с Япония за взаимно разполагане на военни сили по териториите им. Това обяви филипинският министър на отбраната днес, съобщава "Ройтерс". Така едната страна ще изпрати военни в другата и обратно. Двете страни договарят споразумение за реципрочен достъп на фона на нарастващото напрежение в региона, тъй като и двете имат морски териториални спорове с Китай. 

"Очакваме с нетърпение това споразумение за реципрочен достъп между двете ни страни предвид ангажимента на японското правителство и филипинското правителство да запазят правовия международен ред", каза филипинският министър на отбраната Гилберто Теодоро на брифинг за пресата. След като бъде постигнато споразумение, то ще трябва да бъде представено на филипинския Сенат и японския законодателен орган за ратификация, добави той.

Японският премиер Фумио Кишида, който беше на посещение във Филипините през уикенда, заяви, че неговата страна, Филипините и Съединените щати си сътрудничат, за да "защитят свободата" на Южнокитайско море.

Филипините и САЩ провеждат съвместно плаване в Южнокитайско море

Филипините и САЩ провеждат съвместно плаване в Южнокитайско море

Сътрудничество между САЩ и Филипините идва в момент на повишено напрежение между Манила и Пеки

Теодоро говори в кулоарите на церемония във военна база, северно от столицата, до която САЩ имат достъп съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната. Съединените щати заявиха, че ще отделят 100 милиона долара за подобряване на инфраструктурата на базите, до които имат достъп.

"Съединените щати помагат на филипинското правителство да подобри отбранителната си позиция, за да включи отстояването на законните си права в Западно филипинско море", посочи Теодоро. Става дума за напрежението между Филипините и Китай заради взаимноизключващите им се териториални претенции.

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона