Военноморски кораби от Филипините и Съединените щати проведоха съвместно плаване през части от Южнокитайско море, намиращи се в изключителната икономическа зона на нацията от Югоизточна Азия, съобщи армията на Манила, цитирана от "Ройтерс" в понеделник.

Това е първият път, когато Филипините и Вашингтон извършват съвместно плаване във водите западно от остров Палаван, каза Западното командване на въоръжените сили на Филипините.

Проявата на сътрудничество между САЩ и Филипините идва в момент на повишено напрежение между Манила и Пекин, който претендира за голяма част от Южнокитайско море.

Фрегатата с управляеми ракети BRP Jose Rizal на ВМС на Филипините и разрушителят с управляеми ракети от клас Alrleigh Burke на ВМС на САЩ USS Ralph Johnson участваха в съвместното плаване, по време на което корабите са тренирали маневри в близост до други плавателни съдове.

"Това събитие има за цел да предостави възможност на филипинския флот и американския индо-тихоокеански флот да тестват и усъвършенстват съществуващата морска доктрина", се казва в изявление на Западното командване.

Манила многократно се оплаква от това, което описва като "агресивни" действия на Китай в Южнокитайско море, включително използването на водно оръдие от бреговата охрана срещу филипински кораб, ангажиран в мисия за снабдяване на 5 август .

Китай изгради милитаризирани, изкуствено създадени острови в Южнокитайско море и претенциите му за исторически суверенитет се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Индонезия.

Филипините спечелиха международно арбитражно решение срещу Китай през 2016 г., след като трибунал заяви, че претенциите на Пекин за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море нямат правно основание.

Русия предлага тристранно военноморско учение със Северна Корея и Китай

Русия предлага тристранно военноморско учение със Северна Корея и Китай

Сергей Шойгу посети Северна Корея за 70-ата годишнина от края на Корейската война