Руският министър на отбраната е предложил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун техните страни да проведат военноморско учение заедно с Китай, съобщи в понеделник южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от "Ройтерс".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея за 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнувана в Северна Корея като "Ден на победата", през юли, когато се срещна с Ким .

Те присъстваха на отбранителна изложба, включваща забранените балистични ракети на Северна Корея, съобщи тогава севернокорейската държавна медия.

Йонхап съобщи, че Шойгу е направил предложение за тристранно военноморско учение на Ким по време на посещението му, но не предостави подробности.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея каза на Националното събрание, че Шойгу изглежда е провел частна среща с Ким, за да се споразумеят за широкообхватна военна експанзия, съобщи Йонхап.

САЩ: Разтревожени сме от оръжейните преговори между Русия и Северна Корея

САЩ: Разтревожени сме от оръжейните преговори между Русия и Северна Корея

Путин и Ким Чен-ун дори са разменили писма

Русия и Северна Корея наскоро призоваха за по-тесни военни връзки, но Северна Корея отрече да има "оръжейни сделки" с Русия.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза на брифинг миналия месец, че Шойгу се е опитал по време на посещението си в Северна Корея да закупи артилерийски боеприпаси за Русия.

Съединените щати наскоро наложиха санкции на три организации, които обвиниха, че са свързани с оръжейни сделки между Северна Корея и Русия.

Северна Корея е извършила шест ядрени опита от 2006 г. насам и тества различни ракети през последните години, но рядко провежда военни учения със своите съседи.

Съединените щати и техният съюзник Южна Корея провеждат редовни военни учения, които Северна Корея заклейми като подготовка за война срещу нея.

КНДР проведе тест срещу възможна ядрена атака

КНДР проведе тест срещу възможна ядрена атака

Поредна провокация след военните учения на Южна Корея и САЩ